Isarescu dezvaluie din secretele BNR cu privire la curs: Un interval de 5-6% este tolerabil

Banca centrala este atenta si la miscari ale cursului de pana la 5%, dar considera tolerabil un interval de variatie de 5-6%, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu, recunoscand ca principala preocupare privind evolutia monedei o reprezinta intentia de a nu descuraja exporturile.

"Candva, spuneam ca BNR nici nu baga in seama o miscare de curs de pana la 5%. Categoric, exageram! Bagam in seama 4-5% (...) Cred ca un interval rezonabil de 5-6% este tolerabil. Este acea zona in care cursul trebuie sa-si faca datoria. Descurajeaza operatiunile speculative in anumite limite. Cu conditia ca marjele sa nu fie cunoscute. Este un apetit extraordinar sa se speculeze pe marje", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR a mentionat ca indiferent de evolutiile fluxurilor de capital, grija BNR este de a nu afecta performanta exporturilor, mai ales ca nu este clar daca excedentul de cont curent din primele doua luni reprezinta un fenomen de durata.

"Eu spun ca 5-6% este tolerabil. Nu va spun marjele si nici nivelul central, ca nu le stiu (zambind - n.r.), dar in mod sigur va spun ca nu vrem sa descurajam exporturile. Iar aceasta institutie se uita la multitudinea de factori prin care sa reducem inflatia", a completat Isarescu.

Oficialul bancii centrale afirma ca exista fundament pentru apreciere tocmai in surplusul inregistrat pe contul curent al balantei de plati.

"Contul curent s-a imbunatatit peste asteptarile noastre, si trebuie vazut daca este de durata. Aceasta tara trebuie sa se ancoreze intr-un ciclu ceva mai indelungat", a conchis Isarescu.

Guvernatorul BNR a afirmat saptamana trecuta ca aprecierea leului este remarcabila, in conditiile crizei din Cipru si a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus.

Leul s-a intarit in luna aprilie cu aproximativ 2,5% in raport cu euro, miscarea fiind mai vizibila in a doua parte a lunii. Aprecierea monedei nationale a fost sustinuta in principal de investitorii straini, care au inceput sa cumpere lei, pentru a realiza plasamente in titluri de stat emise de Romania.

Cursul de referinta a atins vineri cel mai redus nivel de la finele anului 2011, euro fiind cotat la 4,3072 lei/euro.

Rata de schimb a revenit peste 4,31 lei/euro in sedinta de marti, iar cursul de referinta afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei a fost de 4,3117 lei/euro. Astfel, leul s-a apreciat cu 2,64% fata de nivelul de la finalul anului trecut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri