"Efectele crizei nu au avut consecinte grave asupra economiilor pe care viitorii pensionari le strang de acum. De aceea, Ministerul Muncii a fost si ramane un sustinator al Pilonului II de pensii", a precizat Mariana Campeanu (foto), prin intermediul unei inregistrari video.

Ea a adaugat ca randamentele fondurilor de pensii au fost superioare ratei inflatiei, iar efectele crizei nu au avut consecinte asupra veniturilor viitorilor pensionari. "Cu aproape 6 milioane participanti, Pilonul II este o solutie viabila, care trebuie dezvoltata pe termen lung".

Activele totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private au inregistrat la sfarsitul primului trimestru din 2013 suma de 11,2 miliarde de lei (2,54 miliarde de euro), un avans de 44,42% comparativ cu martie 2012 si de 9,4% comparativ cu decembrie 2012. La sfarsitul lunii martie, activele totale din sistemul de pensii private reprezentau 1,8% din PIB, in crestere fata de 1,74%, din acceasi perioada a anului trecut.

Citeste si:

Pe Pilonul II activeaza opt societati care administreaza cate un fond de pensii private obligatorii.

La fondurile de pensii private obligatorii erau inscrisi 5,77 milioane de participanti la 31 decembrie 2012, ale caror active nete din conturile personale de pensii insumau 9,64 miliarde de lei.

Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008.