Dar, desi nu exista o lege a platii pensiilor private, prin intermediul careia vor exista companii specializate pentru a realiza aceste tranzactii, fondurile de pensii au reaizat insa deja plati, fie ca suma unica, fie sub forma de transe lunare egale pe o perioada de cel mult cinci ani. Astfel, de la lansarea sistemului de pensii private si pana azi, toate aceste plati au insumat peste 322 milioane de lei si au fost efectuate pentru peste 48.000 cazuri de plata.

Este vorba despre platile facute in cazuri de: deces - catre beneficialii legali (mostenitorii testamentari sau cf. Codului Civil); invaliditate: pensionarile in caz de invaliditate nerevizuibila sau pensionare anticipata ori la termen.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reuneste toti administratorii de fonduri de pensii private, si-a asumat efortul de a centraliza si actualiza statistici legate de platile realizate de la lansarea sistemului de pensii private si pana azi, intrucat volumul platilor lunare este deja semnificativ si in crestere.

Defalcat, potrivit datelor furnizate de APAPR, pe segmentul de pensii private obligatorii au fost realizate plati in valoare totala de peste 149,6 milioane de lei, in timp ce pentru pensii private facultative platile au insumat peste 172,4 milioane de lei. Doar in 2018 pe Pilonul II au fost platiti 45,4 milioane de lei, iar pentru Pilonul II suma de 44,3 milioane de euro. Aceste plati confirma si mai mult nevoia de vointa politica din partea Parlamentului legata de legea platii pensiilor private.

Fondurile de pensii mai SPARG...
Citeste si: Fondurile de pensii mai sparg un prag: 3 MILIARDE DE EURO in 2013

Romanii vor putea da statul in judecata pentru taierea contributiilor la pensii private

Atat reducerea contributiei la Pilonul II de la 1 ianuarie 2018, de la 5,1% la 3,75%, cat si o eventuala solutie legislativa care va face cumva sa dispara si ceea ce s-a acumulat pana acum in sistem si, implicit, beneficiile viitoare care s-ar acumula, asa cum au fost prevazute prin Legea 411/2004, au caracter neconstitutional, a declarat, in luna mai a anului curent, Iulia Scantei, senator PNL si membru in Comisia Juridica a Senatului.

Ea a sustinut, de asemenea, ca participantii la Pilonul II vor putea da in judecata statul la momentul pensionarii si sa solicite depagubiri, in conditiile care nu au fost respectate prevederile legii mentionate, de majorare a contributiei la 6%.

"Pensiile private din Pilonul II reprezinta un bun aflat sub protectia si garantiile proprietatii private. Daca romanii vor alege eventual sa treaca ceea ce s-a acumulat la Pilonul II la Pilonul I, ar insemna ca renunta benevol la proprietatea lor privata. Iar, daca acesta este rationamentul in urma intelegerii depline a dreptului lor de optiune, atunci noi nu ne putem opune acest liber exercitiu. Imi este teama insa ca in momentul in care vom fi pusi intr-o astfel de situatie, respectiv cetatenii Romaniei care sunt astazi participanti la Pilonul II de pensii ar fi in situatia in care sa exercite acest drept de optiune, o vor face in lipsa unor cunostinte complete in ceea ce inseamna Pilonul II de pensii private, probabil sub imperiul unei campanii cu caracter manipulator care nu va include toate elementele pentru ei sau o vor face sub temerea ca nu vor mai beneficia de fapt de loc de pensie si o vor face neavand cunostinta ca alaturi de casa, masina, un cont personal intr-o banca sau un teren, si pensia din Pilonul II reprezinta o compenenta a proprietatii private", spunea Scantei.

Citeste articolul integral aici.

Cifrele cheie ale industriei...
Citeste si: Cifrele cheie ale industriei de pensii private pentru 2012

Sursa foto: ShutterOK / Shutterstock