Pragul de deductibilitate de 400 euro/an pentru fondurile de pensii facultative (Pilonul III) ar trebui sa fie majorat, in viitorul apropiat, apreciaza vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Ion Giurescu, prezent la FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari.
"Nu stiu daca se va putea obtine suma de 1.000 euro/an, asa cum a recomandat Consiliul Investitorilor Straini, dar nivelul trebuie majorat. La Pilonul III trebuie sa se ridice pragul de deductibilitate si sa gasim impreuna solutii de plata a contributiilor, mai bune, mai functionale, decat cele care se practica la aceasta ora", a mai spus Giurescu (foto).

Un bilant la 6 ani de Pilon III realizat de APAPR indica faptul ca pentru pensia privata exista, in prezent, peste 300.000 de participanti, iar fonurile administreaza 665 milioane de lei sub forma de active nete (estimare mijloc mai 2013), cu randament mediu anual de 7,7% (medie pe 6 ani).

Gradul efectiv de colectare al contributiilor este de doar 45% (in prezent), in timp ce in cazul contributiilor lunare, o pondere de 79% sunt sub 100 de lei, iar 13% la si peste limita de deductibilitate(estimare 2012). Pilonul III este beneficiul cu cel mai favorabil regim fiscal pentru angajatori, dar acestia si-au pierdut din interesul pentru sistem din cauza birocratiei.

"Am reusit sa demaram un sistem in care multa lume nu credea si a fost contestat si dupa lansare, intr-o perioada nu foarte prietenoasa, cu turbulente financiare. Cu toate acestea, am obtinut rezultate la care nimeni nu se astepta. Am gasit, de asemenea, solutii care nu au multumit intotdeauna pe toata lumea. Calendarul a fost respectat in mare masura si incepem sa devenim jucatori importanti in piata. Sumele de care dispune sistemul privat de pensii il face sa fie o piata cautata de cei care au nevoie de bani", a spus Giurescu.

Activele totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private au inregistrat la sfarsitul primului trimestru din 2013 suma de 11,2 miliarde de lei (2,54 miliarde de euro), un avans de 44,42% comparativ cu martie 2012 si de 9,4% comparativ cu decembrie 2012. La sfarsitul lunii martie, activele totale din sistemul de pensii private reprezentau 1,8% din PIB, in crestere fata de 1,74%, din acceasi perioada a anului trecut.


Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri