"Sunt multe voci care afirma ca din punctul de vedere al investitiilor, ar trebui sa mai dam drumul la piata, sa se mai investeasca si in altceva. Totusi, pe termen lung, investitiile trebuie sa fie ma nu sunt fonduri speculativei putin riscante si, in final, sa aiba o valoare mai mare. Investitiile riscante sunt pe termen scurt. In final, pensiile sunt investitii pe termen lung, nu sunt fonduri speculative", a declarat Ion Giurescu (foto).

El a adaugat ca, desi piata isi doreste mai mult, trebuie gandita insa o solutie pe termen lung pentru viitorii pensionari. "Trebuie sa protejam in primul rand participantul - sa ia o pensie in final, si cat de cat onorabila", a continuat Ion Giurescu. "O largire foarte mare a paletei de investire si o liberalizare rapida nu cred ca ne va duce la un rezultat spectaculos, mai ales ca conform actualiei legislatii, nu se poate investi netransparent".

Banii din sistem au inceput sa se acumuleze, iar portofoliul s-a schimbat, totusi, a mai spus Ion Giurescu, dar ca banii trebuie investiti in economia reala.

"Am discutat posibilitatea unei participari mai serioase in economia reala - exista posibilitatea crearii unui Fond Suveran de Pensii la care sa poata participa si fondurile de pensii, pentru ca in 2-3 ani actualele fonduri de pensii vor incepe sa reprezinte un investitor de forta. Momentan inca suntem in crestere. Sunt sigur ca in viitor se va intampla acest lucru: portofoliul se va diversifica, iar daca statul roman nu va face nimic, banii vor incepe sa se duca si afara prin investitii in piata europeana", a mai declarat Ion Giurescu.

Sursa foto: Media XPRIMM