Actualul context economic preseaza tot mai mult companiile din diverse domenii de activitate si care detin flote auto sa recurga la diminuarea costurilor interne, inclusiv cele legate de combustibil, cu impact implicit si asupra afacerilor derulate de societatile de leasing operational. O solutie insa, gandita de operatorii de leasing, ar fi reprezentata programele tip "car sharing" si utilizarea masinilor hibride ori electrice.

Exista totusi o mare problema! Singura statie de incarcare masini electrice din Romania este la Unirea, langa sediul Transelectrica, fiind construita de o asociatie profesionala de ingineri electro-energeticieni CIGRE. Statia electrica poate incarca 4 masini, insa in prezent sunt functionale doar doua puncte de alimentare normala (6-8 ore), cu intensitatea de 16 A si cu tensiunea 230 V.

"Una dintre ariile de dezvoltare a serviciilor de leasing operational va fi reprezentata de introducerea in oferte a masinilor electrice, intr-un an sau doi de acum incolo. Acest trend nu a aparut inca in Romania, dar este numai o problema de timp pana cand acest lucru se va intampla. Cu toate acestea, nu va fi nici un volum foarte mare, deoarece este destul de costisitor, din experienta pe care o avem in Franta sau Olanda unde penetrarea este destul de mare in cazul acestui tip de autovehicule. Evolutia va depinde foarte mult si de dezvoltarea infrastructurii pentru statiile de reincarcare din spatiile publice", spune Shane Dowling (foto), general manager ALD Automotive.

Daca in Amsterdam, de exemplu, exista deja peste 1.000 de centre de incarcare pentru masinile electrice, lipsa infrastructurii de la noi reprezinta o mare piedica. Un prim pas a fost facut de catre Renault Romania, care a incheiat acorduri cu Electrica, Schneider Electric si Siemens in vederea dezvoltarii in parteneriat a infrastructurii necesare vehiculelor electrice in Romania. Insa, lucrurile au ramas la stadiul de proiect. Cu toate acestea, "exista un inceput, iar trendul in leasingul operational va fi dat de un jucator important", spune Shane Dowling.

Comisia Europeana vrea ca pana in 2030 jumatate din masinile care circula in orase sa fie electrice, iar pana in 2050 sa elimine treptat autoturismele pe combustibil. Pe strazile din Bulgaria circula in prezent circa 150 de autoturisme electrice, majoritatea fiind Citroen, Mitsubishi si Peugeot. Compania FullCharger are in Bulgaria 17 statii de incarcare masini electrice.

"Indiferent insa de dimensiunea flotei gestionate de societatea de leasing, masinile electrice nu vor reprezenta propriu-zis o solutie completa, ci se vor adresa preponderent sofatului urban, daca tinem cont si de suprafata geografica a Romaniei. Este evident ca masinile electrice nu vor fi o solutie pentru cei care efectueaza de obicei curse in afara Bucurestiului, de exemplu. Dar, la fel se intampla si Franta. Mai precis, trendul masinilor electrice tinteste dezvoltarea urbana. Foarte multe companii le folosesc doar pentru condusul in oras si pentru programe de tip “car sharing", declara seful ALD.

In prezent, in structura flotei ALD Automotive, in functie de distributia pe marci, primele marci auto sunt: Dacia - 30%; Volkswagen - 15%; Ford - 15%; Renault - 12%. In functie de livrarile de autoturisme de pe piata in perioada ian - mai 2013, conform datelor APIA, situatia pe marci auto este urmatoarea: Dacia - 28,56%; Volkswagen - 11,82%; Skoda - 8,25%; Renault - 5,82%; Ford - 5,45%.

Romania isi mentine potentialul caracteristic pietelor emergente

Piata de leasing operational a crescut in primul trimestru din 2013 cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la peste 41.700 de unitati, in contextul unui mediu economic slab, a pietei auto in continua scadere si a schimbarilor legislative, potrivit ASLO.

Pentru intreg anul insa, se estimeaza ca piata totala de leasing operational va ajunge la un numar de aproximativ 45.000 unitati, in conditiile in care In primele trei luni, peste 2.200 de autovehicule au fost inmatriculate prin leasing operational, reprezentand o cota de aproximativ 18% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi.

Insa, piata romaneasca isi mentine potentialul de dezvoltare caracteristic pietelor emergente, in opinia lui Shane Dowling, deoarece "daca ne uitam la alte piete precum cea din Olanda, Belgia sau tari cheie din vestul Europei, o pondere de peste 30% din flotele companiilor sunt operate prin leasing operational, in timp ce in Romania nivelul este de aproximativ 10%. Piata locala devine din ce in ce mai competitiva, desi leasingul operational full service este inca aproape nou in Romania. ALD Automotive, spre exemplu, este operationala de doar 8 ani".

In perioada 2007 - 2012 ritmul anual de crestere in filialele ALD din Europa de Vest, cunoscuta pentru pietele mature de leasing operational, a fost de 5%, in timp ce in Europa Centrala si de Est acest ritm a fost mai mult decat dublu, de 13%. In Europa de Vest se afla 74% din flota finantata in leasing operational de grupul ALD. Dar, inregistrarile auto noi pentru leasing operational au crescut de la an la an in Romania, astfel incat la finele lui T1 din 2013 ASLO a raportat o pondere de 18% pentru autovehiculele inmatriculate in leasing operational in totalul inmatricularilor noi de vehicule comerciale usoare si pentru pasageri. In 2012, aceasta pondere era de numai 13%, iar la acea vreme reprezenta un avans de 7 puncte procentuale fata de 2011.

Cu toate acestea, modificarile legislative din primul trimestru al acestui an referitoare la limitarea deductibilitatii amortizarii autoturismelor si introducerea timbrului de mediu au afectat puternic piata auto din Romania. La acestea se adauga si competitia neloiala a celor care importa anual zeci de mii de masini second hand in scopul comercializarii, fara a plati catre stat taxe precum TVA si impozit pe profitul din operatiuni cu caracter economic. Impunand preturi de dumping pe piata auto second hand, operatorii ilegali determina scaderea preturilor ce poarta TVA si impozit pe profit la operatorii care deruleaza activitatile in mod corect, afectand bugetul de stat cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro anual.

"Exista intr-adevar un potetial urias de crestere. Asa cum probabil se stie, in 2008 cand s-au simtit primele efecte ale crizei in Romania, numarul inmatricularilor auto a scazut dramatic de la an la an cu peste 75%. Acest declin urias a generat si o scadere importanta in piata de leasing financiar, pana atunci, metoda traditionala de achizitie a masinilor noi in Romania. Pe de alta parte, piata de leasing operational nu a fost afectata foarte mult, ci a cunoscut cresteri de la an la an, potrivit datelor furnizate de ASLO, chiar daca nu foarte mari, devenind astfel singurul segment de leasing legat de piata auto care a crescut in criza", a spus Shane Dowling.

Dintre factorii cheie care au sustinut aceasta crestere, in opinia managerului ALD, poate cel mai important a fost nevoia de lichiditate a companiilor. "In criza, expresia «cash is king» si-a gasit cel mai bine valoarea atunci cand companiile au renuntat la modul traditional de afaceri. Cea mai facila modalitate de a retine mai mult numerar a fost de a renunta la a avea o flota auto proprie. Companiile au observat avantajele externalizarii, relaxand fluxul de numerar al companiei. In Romania, cererile au venit in principal de la clientii internationali care sunt familiarizati cu aceste servicii".

De asemenea, "pe timp de criza, companiile sunt tot mai presate sa-si reduca si costurile interne. A taia costurile prin externalizarea flotei auto care companiile de leasing operational are sens, deoarece pot controla mai bine costurile asociate. Pot roti masinille mult mai rapid, adica la fiecare 3-4 ani in loc de 5-6 ani. Acesta este un trend. Un al doilea este faptul ca firmele cauta solutii mai bune de mobilitate in modul in care isi desfasoara business-ul. Acesta va fi si focusul nostru in acest an, vom cauta sa dezvoltam, de exemplu, solutii web pentru localizarea mai facila a unitatilor service, iar la finalul anului estimez ca vom atinge o flota de 8.000 autovehicule si vom depasi cifra de afaceri de 30 milioane de euro inregistrata in 2012", a precizat Shane Dowling.

In ceea ce priveste portofoliul companiei, managerul spune ca este diversificat din punct de vedere al industriilor si al expunerii la risc, ALD avand clienti din industrii variate: telelcom, farma, constructii, servicii financiare, din care clientii internationali reprezinta peste 95%. "Avem clienti cu flote foarte mari, peste 600 de autovehicule - 3 companii din industriile telecom si bancara; cu flote mari de peste 100 de vehicule si flote medii intre 10-100 in cazul a 56 de clienti si, de asemenea, cu flote mici de pana la 10 sau 5 vehicule.

La finele lunii mai ALD a scos din activitatea de leasing operational 565 de masini uzate, care s-au returnat la terminarea contractelor si a vandut in perioada ianuarie-mai alte 524 pe piata de second hand, ceea ce a urcat numarul total de masini rulate vandute online prin ALD Carmarket la cifra de 4.000 de unitati. In prezent, portofoliul companiei cuprinde 7.165 de autovehicule si reprezinta o cota de piata estimata de 17% in piata de leasing operational.

Recent, ALD a incercat pe durata a 10 zile sa arate unui grup de jurnalisti cum este sa fii in postura de manager, sa beneficiezi de o masina premium si de serviciile aferente leasingului operational, iar wall-street.ro a ales sa se puna in locul unui manager cu mai mult spirit de aventura.

Masina testata de Wall-Street.ro
, un BMW X1, era configurata cu toate optiunile si specificatiile care ii prind bine unui tanar manager: un motor diesel de 2 litri, pentru ca trebuie sa ne gandim la mediu, o cutie de viteze automata in sase trepte pentru ca in traficul sufocant al Bucurestiului este mai eficienta si tractiune 4x4, denumita de cei de la BMW xDrive.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri