Piata bancara din Romania se afla in plina expansiune. Mai mult, apropiata integrare in Uniunea Europeana va determina cresterea nivelului concurential. In aceste conditii, pentru a rezista rigorilor pietei, bancile vor trebui sa fie cat mai aproape de client. Brokerii de credite sunt o solutie, self-bank-urile de asemenea. Cea mai noua inventie a bancilor o reprezinta franciza bancara. Practic, oricine poate deveni bancher. Singurele conditii: sa aiba un spatiu comercial intr-o zona cu vad, sa n-aiba cazier si sa aiba potential de vanzator.

Volksbank si ING sunt primele banci care au oferit franciza proprie unor reprezentanti in Romania. La ING toate sucursalele de retail sunt in franciza. In cazul Volksbank, reprezentantii se ocupa doar de credite si nu au voie sa desfasoare alte operatiuni. In prezent, Volksbank are 10 reprezentante prin franciza si isi propune ca pana la sfarsitul anului sa urce la 50. Cheltuielile aferente largirii propriei retele vor fi astfel considerabil reduse.

Franciza Volksbank, axata pe consultanta

Francizele Volksbank ofera servicii de consultanta si colectare de documente pentru obtinerea unui imprumut bancar destinat persoanelor fizice. Reprezentantii bancii vizeaza insa pentru acest an largirea ariei de acoperire. Microintreprinderile pot deveni un target pentru Volksbank. Pentru acordarea francizei, cerintele bancii nu sunt mari. Oricine are un sediu care sa indeplineasca conditiile cerute de banca si abilitatile de vanzare necesare pentru a atinge obiectivele financiare minime poate deveni francizor. Aceasta presupune un volum al contractelor de creditare de aproximativ 300.000 de euro pe luna pentru fiecare franciza. Primul an va arata daca este un obiectiv facil sau nu.

Ce presupune o franciza bancara

Pentru francizat, investitia medie se ridica la aproximativ 20.000 de euro. Franciza este deschisa dupa modelul impus de banca si beneficiaza de training specializat si respectiv proiecte de design. Banca pune la dispozitie si tehnologia necesara realizarii operatiunilor specifice.

Din cel de-al doilea an de activitate, francizorul va plati bancii 3% din cifra anuala de afaceri. Pentru a-si putea continua activitatea, reprezentanta va trebui sa realizeze cel putin jumatate din suma tranzactionata de o filiala bancara obisnuita (aproximativ 3 milioane euro). Francizatul primeste 1% din volumul creditului si 0,7% din dobanda lunara platita de clienti.

Pentru imprumuturi acordate companiilor mici, francizatul primeste 50% din comisionul initial perceput si 1% din volumul creditului.

Conditiile de obtinere a unei francize

Daca va ganditi sa deschideti o franciza, vi se va solicita in primul rand un spatiu bine plasat, pe o artera comerciala vizibila, preferate fiind zonele rezidentiale. In prealabil, veti fi supusi unei selectii bazate pe interviuri, evaluari si discutii. Persoanelor selectate li se va asigura pregatirea la banca. Preferati vor fi partenerii din zona financiar-bancara. Taxa anuala va fi stabilita in functie de valoarea veniturilor pe care le guvernati, urmand sa platiti un procent prestabilit in al doilea an de la deschiderea francizei. Potrivit reprezentantilor Volksbank, nu exista un sablon clar prin care se face selectia. Totusi, exista cateva criterii ce vor fi luate in considerare la interviu. Printre ele, seriozitatea, "codul vestimentar" si potentialul de dezvoltare al afacerii.

Operatiuni interzise

Legea bancara impune institutiilor de credit anumite restrictii. Prin urmare, francizele bancare nu pot accepta bani de la populatie. In cazul Volksbank, in unitatile francizate se pot obtine informatii despre credite si se poate depune dosarul cu documentele necesare unui imprumut. Insa creditul va fi aprobat de o sucursala obisnuita, iar ratele vor fi platite ori prin bancomate, ori la sucursalele care apartin bancii. Sistemul ING este putin diferit. In sucursalele francizate se pot face operatiuni cu numerar. Insa nu prin intermediul functionarilor, ci al automatelor informatizate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri