Societatea care emite asigurarea obligatorie a locuintelor, PAID, a incheiat in luna august aproape 105.000 de polite si a ajuns la un portofoliu de 421.707 contracte, in crestere cu 33,1% fata de 31 iulie, pe fondul incheierii de parteneriate cu Allianz-Tiriac, Omniasig si Asirom.

La inceputul anului, portofoliul PAID numara 330.103 polite, iar la finele lunii iulie - 316.953 contracte, noteaza Mediafax.

Legea 260/2008 a asigurarilor obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost modificata odata cu intrarea in vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013.

Conform noilor reglementari, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD - polita de asigurare obligatorie emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Totodata, societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale pot incheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata ce excede suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Dupa aparitia noilor reglementari, Allianz-Tiriac, Omniasig si Asirom au semnat, in cursul lunii august, parteneriate cu PAID pentru distribuirea politei de asigurare obligatorie a locuintei.

Cele trei societati nu detin actiuni la PAID.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Primele polite PAD au fost emise de PAID in iulie 2010.

Fondul locativ national numara aproximativ 8,5 milioane de locuinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri