Cristian Rosu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat in cadrul FIAR - Forumul International Asigurari-Reasigurari - ca, in urma unor discutii si schimburi de opinii cu multi decidenti politici care ar fi implicati in cazuri de potentiale dezastre (cutremure, inundatii sau alunecari de teren) au fost identificate principalele elemente legate de asigurarile obligatorii de locuinte emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care ar trebui modificate din punct de vedere legislativ, astfel incat, aceste tipuri de asigurari sa devina atractive, atat la vanzare, pentru PAID si brokeri, cat si la vanzare, catre proprietarii de locuinte.

"Am observat in ultimele luni ca schimbarile climatice sunt foarte clare si produc din ce in ce mai multe necazuri unor comunitati din ce in ce mai mari. Se produc si cutremure in regiuni in care pana de curand se auzea expresia : « De ce sa imi asigur casa la cutremur, pentru ca la noi nu sunt cutremure? ». A se vedea in acest sens cazul judetului Salaj. De asemenea, in ultima vreme beneficiem de tot felul de «forecasting-uri» cu privire la intemperiile care se produc in mod aleatoriu. Sunt zone in tara care sunt sub avertizari de posibile inundatii", a declarat Cristian Rosu (foto).

Alaturi de "factori implicat in cazuri de potentiale dezastre, am identificat principalele elemente care ar trebui modificate legislativ, astfel incat, aceste tipuri de asigurari obligatorii de locuinte sa devina atractive, atat la vanzare, din punct de vedere al PAID si brokeri de asigurari, cat si la vanzare, catre proprietarii de locuinte", a mai spus vicepresedintele ASF.

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei "Insurance Market Trends", din cadrul FIAR 2019, eveniment organizat de Media Xprimm.

"Speram insa ca odata cu modificarile care vor avea loc la nivel de legislatie sa apara si schimbari de mentalitate. Si aici ma refer in special la proprietarii de imobile, care ar fi bine sa nu mai astepte ajutor de la Stat, de la Primarie de la Guvern ci sa se asigure printr-o polita care valoreaza 10 sau 20 de euro pe an, adica echivalentul a trei sau sase pachete e tigari. Pot beneficia de banii necesari sa isi repare sau chiar sa isi reconstruiasca casa in totalitate. A se vedea inundatiile din ultima perioada care au produs si vor produce in continuare foarte multe neplaceri", a aratat Cristian Rosu.

El a adauga ca modificarile care vro fi incluse in noua legislatie a asigurarilor obligatorii de locuinte emise de PAID vor fi urmatoarele modificari: "se va introduce riscul de furtuna, se va introduce posibilitatea incheierii politelor PAD de catre asiguratori, intermediari sau PAID. De asemenea, instrumentarea si lichidarea daunelor se va putea face atat de catre asiguratori cat si de PAID. Se vor putea emite polite de catre asiguratori in co-asigurare cu PAID a politelor obligatorii si a celor facultative. Se va realiza deschiderea actionariatului PAID catre orice persoana fizica sau juridica cu ridicarea pragului de detinere de la 15% la 25%, dar nu mai mult de 30% din capitalul social".

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta (PAD), in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: Cutremur, Inundatii, Alunecari de teren. Activitatea societatii de asigurari PAID in Romania PAID a inceput in februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost in data de 15 iulie 2010.

In functie de tipul locuintei asigurate, polita PAD poate avea urmatoarele caracteristici: locuinta TIP A, avand o suma asigurata de 20.000 euro si o prima de asigurare de 20 euro/an ; locuinta TIP B, avand o suma asigurata de 10.000 euro si o prima de asigurare de 10 euro/an.

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri