Ce inseamna, mai precis, sa iti asiguri locuinta la "adevarata sa valoare", "corect" sau "integral"? Inainte de raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa luam in calcul faptul ca in Romania, peste 80% din totalul locuintelor nu erau asigurate impotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundatii sau alunecari de teren) la mijlocul acestui an. Ca urmare, doar 1,68 milioane de locuinte aveau incheiata o polita obligatorie PAD, iar dintre acestea, pentru 1,47 milioane de locuinte exista si o polita facultativa. In acest moment putem spune ca una din 5 locuinte are polita PAD. Iar daca e sa vorbim de politele PAD - 4 din 5 polite PAD au si o asigurare facultativa - cum ziceam mai sus suplimentara si complementara la polita PAD.

"«La adevarata sa valoare» sau «corect» sau «integral»... Sunt multe astfel de expresii non-tehnice care ar putea exprima dezideratul oricarui consumator roman de asigurari ca, in cazul unei daune/ a unui prejudiciu material/ a unei pierderi/ a unei distrugeri, asiguratorul sa vina si sa repare prejudiciul financiar/ costul achizitionarii/ costul reparatiilor/ costul manoperelor/ costuri de proiectare elementelor avariate s.a.m.d. Daca ne gandim ca polita PAD acopera numai daunele produse de cutremur, alunecari de teren si inundatii de cauze naturale ne dam seama imediat ca un incendiu, o furtuna, o teava sparta, un scurt-circuit - si lista e lunga - ne pot produce daune care nu se despagubesc pe polita obligatorie PAD. Deci sigur ne trebuie complementar politei PAD cu o polita facultativa", arata Catalin Chiriac, chief underwriting officer, in cadrul companiei de consultanta Safety Broker.

El adauga ca "suplimentar politei PAD trebuie asigurate pe polita facultativa si riscurile de cutremur, alunecare de teren si inundatie daca locuinta noastra este mai valoroasa decat cei 10.000/20.000 euro asigurati prin polita PAD. Si pentru ca am deschis capitolul asigurare la «adevarata sa valoare» este bine ca o locuinta individuala (casa pe pamant) sa o asiguram la valoarea de reconstructie iar un apartament in condominiu (locuinta la bloc) sa-l asiguram la «valoare de piata». Asta pentru ca dupa un eveniment asigurat prejudiciul suferit sa fie 100% acoperit de catre aisgurator".

Pana aici am vorbit numai despre cladire, dar daca ne gandim ca si bunurile (mobilier, electrocasnice, electronice, centrala electrica etc.) pot avea aceeasi soarta cu cladirea (sunt supuse la aceleasi riscuri) ne dam seama ca mai deschidem un capitol pe polita facultativa - asigurarea bunurilor, mai spune reprezentantul Safety Broker.

Sunt usor de indus in eroare romanii ca ar fi asigurati la "adevarata valoare a locuintei"?

"Opiniile sunt variate. Exista si acest curent - «mi-am indeplinit obligatia legala de a avea polita PAD = sunt asigurat!». Munca noastra insa tocmai in aceasta consta - in a consilia, a oferi consultanta consumatorului de asigurari astfel incat deciziile lui sa fie luate in cunostinta de cauza. Un caz recent si real a avut loc intr-o comuna, unde, dupa inundatii, o bunica, neafectata de acestea, deoarece locuia «in deal», isi suna nepotul «din asigurari»: «Pot sai dau lui X polita noastra PAD pentru ca lui i s-a inundat un hectar de porumb». Vorbim despre o polita a unei locuinte (nu este transmisibila) si nu asigura culturile agricole. Singurul element comun era inundatia...", mai spune Catalin Chiriac.

Cat despre cei care nu cumpara asigurari de locuine, motivele sunt cele mai diverse - pornind de la cele economice (nu am bani pentru asta) si pana la nu mi se intampla mie asta - stau la bloc, in oras, in zona neinundabila si cu risc seismic redus, mai spune reprezentantul Safety Broker.

Produsele de tipul "micro-asigurari" pot fi insa o solutie pentru piata de asigurari de locuinte din Romania. "Pot fi cel putin solutia de deschis usa, de trezit interesul, de ridicat nivelul de informare. Pentru ca deciziile noastre sunt suma informatiilor pe care le primim in timp un consumator informat poate fi un consumator mai bine sau mai corect asigurat. Micro-asigurarile acopera daune care apar mai frecvent dar cu severitate redusa avand costuri pe masura - in jur de 1-2 euro/ luna", apreciaza consultantul in asigurari.

Cat costa o asigurare facultativa de locuinte?

Cateva premize in legatura cu ofertele din piata oferite de catre compania de consultanta in asigurari Safety Broker mai jos:

  • exista deja o polita obligatorie PAD de 20 euro; fara aceasta nu se poate emite polita facultativa;
  • tarifele de prima prezentate nu includ si polita PAD; ca urmare tariful pentru pachet (PAD+ polita facultativa) se va majora cu 20 euro;
  • a fost luata in calcul o acoperire "clasica" (minimala) respectiv: FLEXA (incendiu, traznet, explozie, caderi de corpuri aeriene), fenomene atmosferice (de tipul furtuna, grindina etc), dezastre naturale (Cutremur, Alunecare de teren, Inundatie) in exces de 20.000 euro pana la concurenta cu "suma asigurata", vandalism, furt, prabusire/ cadere de corpuri (exemplu obiecte purtate de furtuna);
  • toate politele facultative au o fransiza la dezastre naturale de 20.000 euro; pana la acest nivel despagubirea este achitata de catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) in baza politei PAD.
  • marea majoritate a societatilor de asigurare ofera un pachet minimal de "home assistance" (asistenta tehnica de urgenta pentru divese incidente aparute in locuinta - o teava sparta, usa blocata, geam spart etc.
  • a fost considerata o valoare de 1.000 euro/ mp in cazul ambelor apartamente, care se asigura la valoarea de piata. 45 mp la periferie costa 45.000 euro, dar in Dorobanti pot costa si 2.500 euro/ mp.
  • nu sunt asigurate bunurile din locuinta, pentru care ar insemna circa 10% in plus la prima de asigurare.
  • preturile din tabelul urmator sunt exprimate in moneda euro.

Companie

Groupama

Omniasig

Generali

Allianz-Tiriac

Suma Asigurata

45.000/ 75.000

45.000/ 75.000

45.000/ 75.000

45.000/ 75.000

Prima de Asigurare

51/ 86

59/ 104

51 /97

60/ 81

Sursa foto: khlongwangchao / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri