Din datele statistice disponibile pe anul trecut se poate aprecia ca piata asigurarilor nu a inregistrat modificari semnificative si apreciem ca aceeasi va fi tendinta si pentru 2019. Cu toate acestea, apreciem ca anul curent ca unul plin de provocari in activitatea industriei, pornind de la obiectivele pe care ni le-am propus. Unul dintre acestea este legat de consolidarea implementarii noilor directive care au generat modificari de substanta in 2018, si anume GDPR si IDD, aceasta din urma vizand doua directii importante, pe de o parte distributia, reglementa recent prin Norma 19/2018 si pe de alta parte pregatirea profesionala reglementata prin Norma 20/2018, a declarat Cristian Rosu, vicepresedinte ASF, la evenimentul XPRIMM Time for Business.

"Preocuparea ASF va fi indreptata in directia punerii corecte in aplicare a prevederilor celor doua norme, avand ca rezultat conduita in relatia cu consumatorul. De altfel, aceasta trebuie sa aiba ca rezultat cresterea gradului de cuprindere in asigurare, Romania inregistrand un grad de penetrare de doar 1,21% din PIB fata de valori mult mai mari care se inregistreaza in tarile dezvoltate (12% Franta si 6% Germania). Cei doi indicatori care dau imaginea de ansamblu asupra pietei asigurarilor, si anume gradul de penetrare si gradul de concentrare, denota o piata mica comparativ cu PIB, ceea ce, la prima vedere constituie un aspect negativ. Acest lucru trebuie vazut insa ca o oportunitate intrucat exista loc de crestere, piata dispunand de un potential inca foarte mare", a spus Cristian Rosu (foto).

In acest sens, adauga vicepresedintele ASF, "vom continua sa ne implicam in actiunile de educatie financiara incepute si, de asemenea, vom avea in vedere demararea altor activitati noi, astfel incat consumatorul de produse de asigurare sa inteleaga care sunt produsele de care are nevoie si ce asteptari trebuie sa aiba, atat de la produsele achizitionate cat si de la serviciile pe care trebuie sa le primeasca din partea distribuitorilor si a societatilor de asigurare".

Pornind de la aceste lucruri, provocarile anului 2019 sunt legate de:

  • Revizuirea Legii 132/2017 a RCA, in acord cu Directivele Europene care se vor produce in prima parte a anului 2019, cu cateva modificari ce vor avea menirea de a crea mai multa flexibilitate si premisele maturizarii acestui segment de asigurari;
  • Modificari aduse Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor ce au ca scop cresterea gradului de penetrare;
  • Modificarea Legii 503/2004 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara in activitatea de asigurari, prin care vom crea de fapt o lege comuna cu Legea 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor astfel incat sa rezulte un cadru complet de interventie timpurie in situatii nefavorabile;
  • Legea privind societatile mutuale de asigurare, aflata inca in dezbatere si care va constitui un element de noutate pe piata romaneasca de asigurari.

"Cea mai mare provocare din 2019 este data insa de asigurarile de sanatate, care vor trebui acceptate si in mediul public, un posibil parteneriat avand ca rezultat crearea de surse alternative de finantare pentru prestatorii publici de servicii medicale si sa ofere consumatorului accesul la servicii medicale complete, de calitate si alternative", conchide Cristian Rosu.

Din datele disponibile pe baza raportarilor primite la 30 septembrie 2018, valoarea totala a primelor brute subscrise de catre cele 29 de societati de asigurare active a fost de 7,47 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 2% fata de aceeasi perioada a anului 2017, cand valoarea inregistrata a fost de 7,32 miliarde lei.

Piata a continuat sa fie dominata de asigurarile generale - pondere 79% - cu un volum de prime brute subscrise de 5,88 miliarde lei, in crestere cu 2% fata de perioada similara a anului 2017, in timp ce asigurarile de viata au reprezentat 21% din totalul primelor brute subscrise, cu un volum de prime brute subscrise de 1,59 miliarde lei inregistrand o crestere de 4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Asigurarile de raspundere civila auto (RCA), cu un volum de prime brute subscrise de 2,69 miliarde lei, au continuat sa detina ponderea principala - 46% - in totalul de prime brute subscrise pentru asigurarile generale. In cazul asigurarilor RCA s-a inregistrat o scadere a volumului de prime brute subscrise cu 6% fata de primele 9 luni ale anului precedent, insa numarul contractelor de asigurare incheiate a crescut (6.093.155 fata de 5.643.732).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri