Planul Piraeus propune ca bancile elene sa-si consolideze operatiunile din Balcani prin schimburi de sucursale, astfel incat sa ajunga la mase critice pe pietele respective, scrie portalul elen Sofokleous10, citat de Mediafax.

Piraeus considera ca operatiunile din Romania, Bulgaria, Albania si Cipru sunt viabile si de importanta strategica pentru grup. Banca a prezentat doua exemple ale modului in care ar putea fi realizate astfel de schimburi intre bancile elene.

Prima varianta de schimb

Astfel, o varianta ar fi un schimb intre subsidiara Piraeus din Bulgaria si cea a Eurobank din Romania, Bancpost.

Cum arata a doua solutie

Un al doilea exemplu prevede un schimb intre filialele Piraeus din Bulgaria si Serbia cu filiala Eurobank din Romania. Piraeus analizeaza pentru ambele variante impactul schimbului asupra rezultatelor si indicatorilor financiari, noteaza portalul elen.

Perioada de reorganizare s-ar intinde pana in 2017, cu o revenire pe profit a operatiunilor din strainatate pe parcursul anului 2015.
In timp ce filialele Piraeus din Romania, Bulgaria, Albania si Cipru sunt considerate strategice, operatiunile din Egipt, Serbia si Ucraina sunt de vanzare.

Cele mai mari banci elene au operatiuni si in Romania. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Citeste si:

Cotidianul elen Kathimerini a scris la inceputul saptamanii trecute, citand surse apropiate discutiilor, ca bancile din Grecia vor fi nevoite sa-si limiteze operatiunile din Europa de Sud-Est, dupa ce Comisia Europeana le-a cerut sa promita ca nu vor transfera fonduri cu scopul de a-si consolida subsidiarele din regiune.

Banca Romaneasca, out din Romania

Tot Kathimerini a scris ulterior ca grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pietele din sud-estul Europei, inclusiv Romania, unde detine Banca Romaneasca, in cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeana.

National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene conform caruia grupul va pastra participatia majoritara la subsidiara turca Finansbank, dar va renunta la majoritatea operatiunilor din Europa de Sud-Est, potrivit Kathimerini. Astfel, NBG se va retrage din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Albania.

Potrivit Sofokleous10, in randul autoritatilor europene exista doua puncte de vedere referitor la operatiunile bancilor elene din afara Greciei. Astfel, in timp ce Directia Generala Concurenta a Comisiei Europene cere vanzarea operatiunilor externe, in cadrul Fondului European pentru Stabilitate, care a furnizat banii pentru recapitalizarea sistemului bancar elen, sunt analizate doua variante.

O prima varianta presupune vanzarea, in linie cu Directia Generala Concurenta, in timp ce o a doua optiune luata in calcul prevede ca bancile elene sa-si pastreze doar unele subsidiare din afara tarii.