Raiffeisen Bank International, interesata de orice active ale bancilor elene in Romania

Raiffeisen Bank International(RBI) va fi interesata de orice fel de active care vor fi scoase la vanzare de bancile elene in Romania, a anuntat miercuri institutia bancara austriaca, transmite Reuters.

In Romania sunt active patru banci elene, acestea cumuland aproximativ 12% din activele sistemului bancar. Astfel, Eurobank controlaza Bancpost, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente sub brand propriu.

Operatiunile din Romania ale bancilor din Grecia sunt considerate a fi printre activele cele mai valoroase si mai sigure ale acestora, avand in vedere situatia stabila a subsidiarelor locale ale institutiilor de credit elene si perspectivele economice bune ale Romaniei, potrivit Mediafax.

Andreas Treichl, CEO Erste, actionarul majoritar al BCR, a declarat la inceputul lunii august ca ar fi interesat sa se uite la bancile grecesti care sunt in Romania, dar oficial nicio banca nu este de vanzare. ”Nu as spune nu”, a mentionat Treichl la Viena, in conferinta legata de prezentarea rezultatelor Erste in trimestrul al doilea. Grupul ungar OTP a anuntat la randul sau saptamana trecuta ca vrea sa se extinda in tarile in care sunt prezente banci elene cu probleme, precum Bulgaria, Romania si Serbia, si se asteapta ca in regiune sa apara noi oportunitati de achizitie.

Raiffeisen Bank International a obtinut in Romania, la sase luni, un profit dupa taxe de 52 milioane euro, in crestere cu 10,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile unor venituri din taxe si comisioane in urcare cu 4,4% si scaderii costurilor cu creditele neperformante. Activele totale ale grupului au urcat cu 4% fata de primul semestru din 2014, la 6,77 miliarde euro, insa compartiv cu finele anului trecut s-au redus cu 2%, de la nivelul de 6,92 miliarde euro, potrivit raportului financiar al RBI.

Citeste si:
Grupul RBI revine pe profit: cati bani fac austriecii de la Raiffeisen
Raiffeisen International a...

Veniturile operationale ale RBI in Romania s-au redus cu 2,2%, la 221 milioane euro, pe fondul veniturilor mai scazute cu 0,4% din dobanzi, de 134 milioane euro, si cu 25,6% din tranzactionare, acestea situandu-se la 8 milioane euro. Veniturile din taxe si comisioane au crescut insa cu 4,4%, la 84 milioane euro.Rata creditelor neperformante s-a situat dupa primele sase luni la 9,5%, in scadere de la 11%, iar rata de acoperire cu provizioane s-a redus de la 73,4% la 70%.

RBI avea in Romania, la finele lunii iunie, o retea de 515 unitati, cu 30 de sucursale mai putine decat in perioada similara a anului trecut, insa numarul angajatilor a urcat cu 1,3%, la 5.434 de persoane. Totodata, numarul clientilor s-a apreciat cu 2,3%, la 2,11 milioane.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri