Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu recomanda depunerea banilor in strainatate, ci incredere in sistemul bancar romanesc, amintind de moartea lui Constantin Brancoveanu, care a fost torturat pentru a-si declara intreaga avere, inclusiv banii din strainatate.

"Radu Mihnea a fost primul domn roman care si-a deschis un depozit la Venetia, am putea spune ca a plecat cu banii in strainatate, si-a depus 20.000 de galbeni la Zecca, Venetia", a afirmat Isarescu, prezent la o dezbatere prilejuita de lansarea cartii "Cronicarii, adevarul si puterea. Istorie si ideoligie in cronistica moldoveneasca a secolului al XVII-lea" de Nadia Manea, potrivit Mediafax.

El a citat din carte, in care se consemneaza ca Radu Mihnea apela la o maniera moderna si sigura de a pastra banii, care erau garantati de Republica Venetiana, aratandu-se "putin revoltat" ca este o invitatie la a depune banii in strainatate.

"Si domnitorul Constantin Brancoveanu stiu ca si-a depus banii in strainatate si uitati ce-a patit. Deci nu este bine sa depunem banii in strainatate, ci sa avem incredere in sistemul bancar romanesc", a afirmat seful bancii centrale.

El s-a referit si la "obsesia" bancilor centrale si a guvernatorilor de a tine sub control inflatia.

Adevarata cauza a deprecierii...
Citeste si: Adevarata cauza a deprecierii leului: deficitul extern! Cum a evoluat?

"Despre bancile centrale si guvernatorii acestora se spune ca au o obsesie: inflatia, sa tina inflatia cat mai jos. Si in mare masura este adevarat, dar nu toti guvernatorii recunosc acest lucru, ca sunt obsedati, insa ca au preocuparea sa tina preturile scazute este adevarat. Inflatia este opusul stabilitatii monetare", a mai spus Isarescu.

Cum comentati declaratiile lui Mugur Isarescu? Credeti ca este relevanta comparatia cu lecturile citate mai sus? Comentati aici!


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
In ce investeste Metrorex bani anul acesta?