Pentru luna octombrie, administratorii datoriei publice au planificat imprumuturi de 4,75 miliarde lei, insa au atras 5,25 miliarde lei.

In luna noiembrie, ajung la scadenta emisiuni de certificate de trezorerie de 2,2 miliarde lei si o emiune in valuta de 1,32 miliarde de euro.

"Cele 2,2 miliarde lei scadente din aceasta luna reprezinta doar titluri pe termen scurt (pana la un an), in vreme ce planul prevede o maturitate medie ponderata la volum a emisiunilor de peste patru ani, care este deja un pas semnificativ fata de precedenta medie de trei ani din octombrie. Totusi, emisiunile nete de titluri de stat in valoare de 2,2 miliarde lei din planul pentru aceasta luna nu vor afecta imediat conditiile de lichiditate", arata un raport ING Bank emis vineri.

Citeste si:

Prima operatiune din noiembrie va fi derulata luni, cand Finantele vor scoate la vanzare obligatiuni pe 10 ani, prin care urmaresc sa atraga 800 milioane lei. A doua zi, 5 noiembrie, urmeaza o licitatie suplimentara pentru oferte necompetitive, cu o valoare indicativa de 80 milioane lei.

Finantele vor sa atraga in ultimele trei luni din acest an intre 13 si 15 miliarde lei, aproximativ dublu fata de suma atrasa in perioada iulie - septembrie, de 7,543 miliarde lei. Intre 2,5 si 4 miliarde lei din suma vizata pentru ultimul trimestru din acest an ar urma sa fie vanzarea de certificate de trezorerie, iar diferenta, de 10,5 - 11 miliarde lei, va fi acoperita prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati intre 3 si 10 ani.

De la inceputul anului, ministerul a imprumutat de pe piata interna 39,611 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 3,07 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.