Grupul financiar polonez Getin Holding a confirmat, luni, ca va prelua Romanian International Bank (RIB). "Romania este o piata promitatoare cu un potential ridicat de dezvoltare a sectorului bancar", a declarat Rafa Juszczak, presedintele Consiliului de Administratie al Getin Holding, intr-un comunicat publicat de grup, potrivit Mediafax.

Surse din piata bancara au declarat in luna octombrie ca Romanian International Bank va fi preluata de grupul financiar polonez Getin Holding, prezent pe pietele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki.

RIB este controlata de Daniel Roberts si fosta sa sotie, Florina Roberts, cetateni americani. Cei doi detin fiecare cate 44,7% din actiuni.

La 31 decembrie 2012, cota RIB in sistemul bancar in functie de volumul activelor era de 0,12%, banca situandu-se pe pozitia 36 in randul institutiilor de credit.

RIB are un capital social de 55,2 milioane de lei si a incheiat anul trecut cu pierderi de 10,8 milioane de lei. RIB are cea mai mica solvabilitate din sistemul bancar si trebuie capitalizata. Institutia de credit are active de 436,4 milioane lei, 80.000 de conturi deschise de clienti si 34 de sucursale, potrivit Getin.

Citeste si:
BCR, program masiv de investitii pentru sucursale moderne si cashless
BCR anunta un program masiv...

"Ca grup, avem un model de business deja testat, ideal pentru piete din Europa Centrala si de Est. Vrem sa repetam succesele in Romania. Scopul nostru este sa construim o institutie financiara stabila, sa cream valoare pentru actionari", a mai spus Juszczak in comunicat.
Finalizarea tranzactiei este conditionata, printre altele, de avizul autoritatilor de supraveghere financiara din Romania, precizeaza Getin Holding.

Grupul financiar polonez Getin Holding, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varsovia. Czarnecki detine in prezent 55,8% din actiunile Getin Holding.
Getin Holding are activitati in Polonia si Europa de Est, in domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurarilor si al leasingului.

Grupul controleaza trei banci, Idea Bank, lider pe piata creditelor auto in Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrata pe imprumuturi de retail, si Kubanbank din Rusia. Getin mai detine in Rusia compania Carcade, prezenta pe piata leasingului.

Cu o avere estimata de Forbes la 1,4 miliarde de dolari, Leszek Czarnecki este unul dintre cei mai bogati oameni din Polonia.

Citeste si:
Cat mai castiga angajatii din banci
Studiu: Angajatii romani din...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Idea Bank a promovat in functii executive doi manageri romani
Setari Cookie-uri