Romania se afla sub media mondiala la capitolul educatie financiara si este greu sa faci politica monetara daca nu ii inveti pe cei mici despre valoarea si functiile banului, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la semnarea unui protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei.

Protocolul are chiar rolul de a dezvolta educatia financiara in randul elevilor, in continuarea unor proiecte ce au avut deja ca beneficiari, in 18 judete ale tarii, peste 2.700 de elevi si 500 de profesori, care s-au intalnit cu membri ai Consiliului de Administratie al BNR si lectori ai aceleiasi institutii, potrivit lui Isarescu, citat de Mediafax.

"Protocolul semnat astazi (marti - n.r.) consolideaza un parteneriat inceput acum trei ani si mai bine. In plus, creeaza premisele dezvoltarii unor proiecte in domeniul educatiei financiare. Scopul il reprezinta cooperarea dintre institutiile noastre in vederea insusirii, dezvoltarii unor elemente ale educatiei financiare la nivelul invatamantului preuniversitar si prin intermediul unor proiecte finantate si initiate de BNR.

Beneficiarii principali ai acestor proiecte sunteti voi, dragi elevi. Beneficiarii apar prin intermediul disciplinei optionale educatia financiara si al proiectului 'Sa vorbim despre bani si banci', dar si al vizitelor la sediul central sau sediile retelei teritoriale al BNR si la Monetaria Statului, in cadrul programului Scoala Altfel", a declarat guvernatorul BNR, la ceremomia de semnare a protocolului, la care au participat si ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu.
Cu acelasi prilej, Isarescu a subliniat importanta educatiei financiare in randul populatiei, in conditiile in care "a face politica monetara cu un public needucat este dificil".

"Veti auzi ca intr-un clasament al Bancii Mondiale care pleaca de la 0 pana la 100, dupa 20 de ani de eforturi ale institutiei noastre, Romania este pe 31, inca sub medie. Ceea ce ne da de gandit si se reflecta in calitatea dialogului cu institutiile financiare si in capacitatea acestei institutii de a proomova o politica monetara corecta. O spune experienta tarilor cu economie de piata neintrerupta. Politica monetara se propaga mult mai usor daca publicul este educat", a explicat guvernatorul BNR.

Citeste si:
Isarescu: Legile fara un studiu de impact trebuie sa ne dea de gandit
Mugur Isarescu: Legile fara...

Mugur Isarescu a mai subliniat, referitor la educatia financiara a copiilor, ca este important ca acestia sa pretuiasca banii, dar si sa-i cheltuiasa si sa-i investeasca.

Odata cu semnarea protocolului, a fost lansat un DVD destinat elevilor din ciclul primar si gimnazial, care cuprinde scurtmetraje despre istoria banilor, viata bancnotelor, elementele de siguranta ale acestora, precum si un tur virtual al BNR.

"Este pentru prima data cand a fost realizat un astfel de produs destinat elevilor", au recunoscut reprezentantii MEN.

Disciplina optionala "Educatie financiara" a fost introdusa de Ministerul Educatiei incepand din acest an scolar, fiind elaborate si manualele aferente.

Citeste si:
Guvernatorul BNR, catre banci: Trebuie sa dati credite!
Isarescu: Bancile trebuie sa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Romania, locul 2 in UE in ceea ce priveste economia subterana