De ce ar putea Ungaria sa declare neconstitutionale creditele in valuta

Ministerul Justitiei din Ungaria a cerut Curtii Constitutionale o opinie privind posibila neconstitutionalitate a creditelor in valuta si a argumentat ca bancile au abuzat de pozitia lor in relatia cu imprumutatii sau au incalcat drepturile consumatorilor, scrie Mediafax.

De asemenea, Ministerul Justitiei a cerut Curtii o opinie privind modul in care pot fi modificate contractele de creditare in valuta, astfel incat sa nu fie incalcata legislatia, scrie agentia ungara MTI, citata de cotidianul Portfolio.

"Aceasta situatie este ultima dintr-o poveste lunga, dar care continua sa genereze un risc de imagine negativa pentru Ungaria. Avand in vedere ca alegerile au loc in aprilie, chestiunea este clar una foarte politica si posibil aducatoare de voturi pentru partidul de guvernamant Fidesz", a afirmat, intr-o nota de cercetare, Timothy Ash, analist la Standard Bank, din Londra.

Impactul asupra bancilor ar putea fi unul major, avand in vedere valoarea inca ridicata a portofoliilor de credite in valuta. O decizie impotriva bancilor ar sustine continuarea dezintermedierii financiare, insa exista limite in privinta rapiditatii cu care bancile straine se pot retrage de pe piata, in timp ce majoritatea institutiilor de credit sunt relativ "captive", a afirmat Ash.

Guvernul va argumenta, probabil, ca acesta este un caz clasic de inducere in eroare la vanzarea unui produs financiar, similar cu inducerea in eroare a investitorilor la vanzarea de obligatiuni ipotecare inaintea crizei financiare in SUA si Marea Britanie, a adaugat analistul.

Citeste si:
Ungaria nu impune carantina românilor care vor să vină să voteze
Ungaria nu impune carantina...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Multi unguri au cotractat credite in valuta in deceniul trecut. Criza financiara globala a cauzat, insa, deprecierea puternica a forintului si probleme majore pentru consumatorii cu imprumuturi in moneda straina, in principal in fanci elvetieni si euro. In multe cazuri, costurile lunare ale unui astfel de credit au crescut si de peste doua ori.

Guvernul a adoptat in ultimii ani mai multe masuri pentru a veni in sprijinul imprumutatilor, inclusiv posibilitatea refinantarii sau restituirii anticipate la rate de schimb avantajoase. Deciziile executivului de la Budapesta au cauzat, insa, pierderi semnificative bancilor prezente in Ungaria.

Cateva mii de persoane cu imprumuturi in valuta au deschis procese impotriva bancilor, insa acestea se judeca individual.

Premierul ungar Viktor Orban, care vrea un nou mandat in urma alegerilor parlamentare din prima jumatate a manului urmator, a crescut presiunea in ultimele saptamani asupra Curtii Supreme pentru simplificarea procedurilor. Premierul se teme ca procesele vor dura prea mult pentru a se da verdicte in cazurile individuale pana la data alegerilor, potrivit Wall Street Journal.

Citeste si:
Un cetăţean chinez, prins la graniţă cu 93.000 euro ascunşi în maşină
Un cetăţean chinez a fost...

Curtea Suprema a informat la sfarsitul lunii noiembrie ca va decide de principiu in privinta a sapte intrebari legate de creditele in valuta, pentru a grabi judecarea proceselor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri