Tranzactia dintre AXA Life Insurance si Astra Asigurari, sub lupa Concurentei

Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica prin care Astra Asigurari preia controlul asupra Axa Life Insurance, in vederea stabilirii compatibilitatii concentrarii economice cu un mediu concurential normal.

"O decizie cu privire la aceasta operatiune urmeaza a fi adoptata, conform prevederilor legale, in termen de 45 de zile de la data la care notificarea va deveni efectiva, ca urmare a completarii acesteia.", se arata in comunicatul autoritatii. Grupul francez AXA a decis sa vanda operatiunile din Romania catre Astra Asigurari, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, partile convenind sa nu dezvaluie termenii si conditiile tranzactiei.

Potrivit Legii concurentei (nr. 21/1996), sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

Preluarea filialei locale a AXA de catre Astra, cea mai mare companie de asigurari din Romania, este o miscare notabila deoarece reprezinta o premiera: o companie cu capital romanesc preia un asigurator cu capital strain pentru prima data in 23 de ani. Activul tinta: veniturile din prime subscrise ale AXA Life Insurance Romania au crescut anul trecut cu 31%, la 32,5 milioane lei, de la 24,8 milioane de lei in 2011, potrivit datelor transmise anterior de AXA. Compania a incheiat 2012 cu pierderi de 43,84 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), in crestere cu 11% fata de 2011.

Citeste si:
Cum ar putea să scadă factura la gaze cu peste 200 lei pe lună în...
Consiliul Concurenţei:...

"Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea observatiilor si punctelor de vedere de la agentii economici terti in legatura cu aceasta concentrare economica.", se mai arata in comunicat.

Grupul francez AXA a intrat pe piata romaneasca in anul 2010, cand a preluat compania Omniasig Asigurari de Viata de la Vienna Insurance Group (VIG). Potrivit AXA Life Insurance Romania, grupul AXA a investit 29,3 milioane de euro in subsidiara din Romania de la preluare. Cifra nu include si suma platita de AXA grupului VIG.

Grupul AXA, prezent in 57 de tari, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 90,1 miliarde de euro. La finele anului trecut, grupul avea in administrare active de 1.116 miliarde de euro. Cumparatorul: liderul pietei romanesti de asigurari, Astra Asigurari a avut in primul semestru venituri din prime de 601,7 milioane de lei, in crestere cu 16% fata de rezultatul consemnat in perioada similara din 2012.

Astra Asigurari a fost infiintata in anul 1991 si are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social.

Citeste si:
Filiala din Romania a grupului AXA a fost preluata de catre VIG
AXA Life Insurance, filiala...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri