"Contractul de vanzare a operatiunilor de asigurari AXA Life Insurance Romania catre Astra Asigurari, anuntat in data 29 noiembrie 2013, a incetat. AXA continua sa evalueze optiunile strategice, luand in considerare interesul clientilor si al angajatilor sai din Romania", se arata inr-un comunicat al grupului francez, citat de Mediafax.

AXA Life Insurance Romania a incheiat anul 2013 cu subscrieri de 33,8 milioane de lei si o cota de 2,7% din piaia asigurarilor de viata. La trei luni dupa anuntul privind vanzarea AXA Life Insurance Romania, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit in luna februarie procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, a suspendat conducerea si dreptul de vot al actionarilor si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului sa majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza. Astra Asigurari este controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamaescu prin The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%.

Citeste si:

Anuntul AXA era previzibil dupa ce presedintele ASF, Misu Negritoiu, a afirmat intr-o conferinta de presa, in prima parte a lunii iunie, ca Astra nu se califica pentru preluarea altui asigurator. "Cand esti in redresare financiara vinzi, nu cumperi", a declarat Negritoiu la 12 iunie intr-o conferinta de presa.

Operatiunile AXA in Romnaia vor fi conduse de Bruno Dufraisse, care ii va succede Violetei Ciurel, numita director general al operatiunilor AXA din Portugalia, se mai spune in comunicat. Grupul AXA este unul dintre cei mai mari jucãtori internaþionali din domeniul asigurarilor si administrarii de active, cu 157.000 de angajati care deservesc 102 milioane de clienti in 56 de tari. Anul trecut, afacerile grupului au atins 91,2 miliarde de euro.

Sursa foto: Shutterstock / closeup of cancelled letter