Banca centrala a publicat luni o rata de schimb de 4,54 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani. Leul a continuat sa se deprecieze insa in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat cu 0,46 bani, de la 3,3180 lei/dolar la 3,3226 lei/dolar, anunta Mediafax.

In acelasi timp, rata de referinta leu/franc elvetian s-a plasat la 3,6924 unitati. In sesiunea precedenta a fost de 3,7025 unitati, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Euro a fost cotat la 4,5415 lei la deschiderea sesiunii, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente. Ulterior, cursul a scazut treptat spre 4,53 lei/euro, in linie cu evolutia valutelor din regiune.

Citeste si:

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au fost de 1,04 - 1,54% pe an, aproape de cele de luni. Dobanzile sunt in continuare mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale sunt usor peste dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 0,75% pe an. Ratele dobanzilor practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au coborat de la 1,07 - 1,57% la 1,04 - 1,54% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, este de 1,95% pe an.