Romania forteaza cumparatorii de case sa abandoneze imprumuturile ipotecare ieftine, denominate in euro, in numele stabilitatii financiare, scrie Bloomberg.

In octombrie anul trecut, guvernul a decis sa limiteze programul Prima Casa doar la imprumuturile in lei. Banci precum BCR sau BRD au accelerat ulterior creditarea ipotecara in lei, rata de crestere ajungand in decembrie la un record de 90%.

Romania furnizeaza garantii bancare in valoare totala de 4,2 mil. dolari pentru persoanele care isi achizitioneaza prima casa. Guvernul mizeaza pe faptul ca romanii vor accepta rate mai mari in schimbul unor imprumuturi in lei care nu se vor scumpi daca moneda nationala se depreciaza fata de euro.

Bloomberg considera ca schimbarile au loc dupa ce sute de mii de cumparatori de case din Ungaria au luat imprumuturi in franci elvetieni, pentru ca ulterior sa fie loviti de caderea forintului maghiar. Moneda ungara s-a depreciat cu aproape 75% din 2008, anul in care majoritatea creditelor au fost contractate.

Programul Prima Casa ofera garantii de 50% din valoarea ipotecilor care nu depasesc 75.000 euro. In acest fel riscurile bancilor sunt reduse, permitandu-le acestora sa acorde credite mai ieftine.

Citeste si:
BMW incepe in primavara constructia uzinei din Ungaria
BMW incepe in primavara...

Modificarea programului Prima Casa de anul trecut a avut loc pentru a proteja cumparatorii de case de volatilitatea cursului de schimb.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si