UNSAR: Derapajele din piata asigurarilor nu trebuie extrapolate, ci intelese ca exceptii

Industria locala a asigurarilor este solida, cu un cadru de reglementare clar si complet, aliniat normelor europene, iar eventualele derapaje punctuale din domeniu, asa cum este situatia actuala (Astra Asigurari - n.r.), nu trebuie extrapolate, ci intelese ca fiind exceptii, potrivit UNSAR.

"Industria de asigurari din Romania este o industrie solida, guvernata de un cadru de reglementare clar si complet, aliniat normelor europene, de natura sa asigure stabilitatea pietei, identificarea eventualelor derapaje si corectarea controlata a acestora. Intreg cadrul existent promoveaza functionarea coerenta, bazata pe prudentialitate, care sa asigure stabilitatea pietei de profil, un climat concurential corect si oferirea de servicii de calitate", se arata intr-un comunicat al UNSAR, noteaza Mediafax.

Pentru apararea intereselor clientilor companiilor de asigurari, la nivelul industriei exista mecanisme care functioneaza ca "plase de siguranta", care garanteaza protectia si respectarea drepturilor acestora in orice situatie (rezerve, marja de solvabilitate, fond de garantare etc.), potrivit sursei citate.
"In acest context, eventualele derapaje punctuale de la normele si standardele de operare in domeniu - asa cum este situatia actuala (Astra Asigurari - n.r.) - nu trebuie extrapolate, ci intelese ca fiind exceptii", se mai spune in comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, marti, ca a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra, cea mai mare firma de asigurari, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.

"In sedinta de marti, 18 februarie, Consiliul ASF a analizat raportul de control privind Astra si nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara privind Astra. In urma analizelor, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru societate", se spune intr-un comunicat remis marti de ASF.

Citeste si:
Românii superstiţioşi, îndemnați să-şi încheie poliţe de asigurare...
Românii superstiţioşi,...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Potrivit autoritatii, planul de masuri pe care Astra trebuia sa-l puna in practica pana la 31 decembrie 2013 nu a fost realizat.
Astra este membru al UNSAR, alaturi de alte 23 de companii de profil.

Asociatia a fost infiintata in 1994 si detine o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv reprezentarea, gestionarea si apararea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor sai in fata organismelor, organizatiilor publice sau private, atat in Romania, cat si in strainatate.

UNSAR reprezinta, de asemenea, interesele colective ale membrilor sai cu privire la problemele din industria de asigurari, iar functiile sale includ furnizarea de servicii cu valoare adaugata pentru membri si colaborarea cu institutiile publice pe aspecte care privesc piata de asigurare.

Citeste si:
ASF: Asigurarea RCA, valabilă şi în format electronic
ASF: Asigurarea RCA, valabilă...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri