4 Martie 2014

Deprecierea leului ia avant. Pietele financiare au constientizat criza din Ucraina



Cotatiile monedei nationale au ramas usor sub 4,52 lei/euro in prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta cu 1,74 bani mai mare, de 4,5169 lei/euro.

In sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,4995 lei/euro. Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, rata de schimb urcand cu 1,58 bani, la 3,2776 lei/dolar, scrie Mediafax.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut, de asemenea, de la 3,6989 unitati la 3,7254 unitati. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
La deschiderea sedintei interbancare, euro a fost cotat la 4,5060 lei, usor mai sus fata de nivelurile de vineri seara, cand schimburile s-au perfectat la 4,5000 - 4,5015 lei/euro.

Ulterior, cursul a urcat treptat, iar in prima parte a zilei rata de schimb a oscilat aproape de 4,52 lei. Valutele din regiune inregistrat deprecieri mai accentuate, de pana la 0,9%, jucatorii iesind de pe valutele riscante, in contextul crizei din Ucraina.

Pietele financiare au ignorat in mare masura situatia din Ucraina pana in prezent, insa criza a escaladat semnificativ sambata, cand presedintele rus Vladimir Putin a cerut si primit rapid acordul parlamentului pentru trimiterea de trupe in Ucraina. Ratele medii ale dobanzilor afisate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au stagnat, la 2,26 - 2,76% pe an. Dobanzile sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au continuat sa scada usor si au ajuns la 2,35 - 2,85% pe an, de la 2,4% - 2,9% pe an vineri. Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a ramas la 3,36% pe an.



Citeste si