Managerii Carpatica vor fuziunea cu alta banca. Carabulea cere schimbarea conducerii

Ilie Carabulea si Corneliu Tanase, care detin impreuna pachetul majoritar al Bancii Comerciale Carpatica, intentioneaza sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.

Cei doi actionari au cerut in 14 februarie convocarea adunarilor generale (ordinare si extraordinare) a actionarilor, stabilita de management pentru data de 10 aprilie, si solicita atat reducerea numarului de membri ai Consiliului de Supraveghere de la cinci la trei persoane, cat a numarului de membri ai Directoratului, tot de la cinci la trei, relateaza Mediafax.

Carabulea si Tanase au mai solicitat si prezentarea unui raport privind modul in care Directoratul a supravegheat realizarea bugetului pe anul 2013. Acestia mai doresc acordarea unui vot de incredere membrilor Consiliului de Supraveghere si stabilirea celor trei membri ai acestuia care vor continua activitatea in aceasta structura.
Pe langa solicitarile celor doi actionari, Directoratul a adaugat pe ordinea de zi propunerea de imputernicire a acestuia de a analiza si identifica "eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea unei fuziuni si, in cazul in care exista o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune" care va fi supus spre aprobarea AGEA.
Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detine 11,2179% din titluri.
Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fosat arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.
Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in urma cu doua saptamani ca in doua - trei saptamani va aparea o decizie a BNR in legatura cu un actionar al unei banci care nu mai indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi actionar si isi va pierde probabil dreptul de vot in Adunarea Generala a Actionarilor.
Desi a refuzat sa spuna despre cine este vorba, oficialul BNR s-a referit, cel mai probabil, la Ilie Carabulea, care detine direct si indirect controlul BCC.
Tot atunci, Cinteza spunea ca exista doua institutii de credit care "se tatoneaza", dupa ce au ajuns la concluzia ca exista compatibilitate atat pe protofolii cat si pe modelul de afaceri.
"Actionarul uneia doreste, iar actionarul celeilalte si da si nu. Una dintre institutii este din grupul doi de banci, cu o cota de piata intre 1% si 5%, cealalta este cu o cota sub 1%", a detaliat Cinteza.
Intrebat daca vreuna dintre institutii este din Grecia, Cinteza a negat.
Astfel, raman in discutie, din grupul doi de banci, Banca Comerciala Carpatica, Otp Bank, Credit Europe, Intesa San Paolo si Italo-Romena. Din categoria bancilor mici, avand cote de piata de sub 1%, ar putea participa la o fuziune Libra Bank, Bank Leumi, Nextebank si Banca Feroviara.
Actiunile BCC au inchis miercuri sedinta de tranzactionare a BVB la pretul de 0,05 lei/actiune, in scadere cu 15,11% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este 188,77 milioane lei.
In schimb, actiunile BCC au incheiat sedinta de joi cu un plus 12,5%, urcand puternic in ultimele 40 de minute, la aproape o ora si jumatate dupa ce directoratul bancii a cerut acordul actionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni cu alta banca.
Directoratul Bancii Carpatica a propus ca data de referinta 1 aprilie 2014, astfel ca la AGA vor putea fi prezenti numai actionarii cu drept de vot inscrisi in registrul actionarilor tinut de Depozitarul Central.
Potrivit art 230 din OUG 99/2006 privind privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, in cazul in care persoanele care detin participatii calificate la institutia de credit, persoana juridica romana, nu mai indeplinesc cerintele prevazute de lege si de reglementarile emise in aplicarea acesteia privind calitatea actionariatului unei institutii de credit sau exercita asupra acesteia o influenta de natura sa pericliteze administrarea prudenta a institutiei de credit, Banca Nationala a Romaniei dispune masurile adecvate pentru incetarea acestei situatii.
"In acest sens, independent de alte masuri sau sanctiuni care pot fi aplicate institutiei de credit ori administratorilor si directorilor acesteia, Banca Nationala a Romaniei poate dispune suspendarea exercitarii drepturilor de vot aferente actiunilor detinute de actionarii sau membrii respectivi", se mai arata in legislatie.
Actionarii fata de care s-au dispus masura suspendarii dreptului de vot nu mai pot achizitiona noi actiuni ale institutiei de credit si trebuie sa vanda pachetele detinute in termen de trei luni de la instituirea masurii.
Actionarii Bancii Carpatica au ales la inceputul lunii octombrie a anului trecut trei membri in Consiliul de Supraveghere, reinoind mandatele presedintelui bancii, Nicolae Petria, si pe cel al Doinei Toader, iar pe pozitia vacanta a fost ales fostul director general al retelei de spitale Regina Maria,Ionut Patrahau. Celelalte doua pozitii sunt ocupate de Ioan Trenca si Silviu Popa.
Consiliul de Supraveghere al Bancii Carpatica a reconfirmat la finalul lunii februarie conducerea si componenta Directoratului bancii, astfel ca mandatul lui Johan Gabriels ca director general a fost prelungit pentru o perioada de 4 ani. Ceilalti membri ai directoratului sunt Ion Dobrica, Gheorghe Cismaru, Cosmin Bucur si Elena Badeanu.
Banca a raportat pentru anul trecut un profit net de 38 milioane lei (8,59 milioane euro), in crestere cu 77,2% fata de 2012, sustinut de recuperarea creantelor din impozitul amanat de 11,89 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 14%, la 4,06 miliarde lei.

Despre autor

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri