"In calitate de administrator special, KPMG s-a concentrat pe diagnosticarea situatiei de fapt si identificarea actiunilor care trebuie avute in vedere pentru asigurarea continuitatii si relansarii activitatii companiei Astra si a propus in acest sens ASF un Plan care cuprinde o serie de masuri de natura prudentiala pe termen scurt si mediu in scopul redresarii financiare a societatii. Asteptam ca ASF sa isi formuleze punctul de vedere asupra planului in cel mai scurt timp, urmand ca toate partile implicate sa contribuie la succesul implementarii lui in perioada imediat urmatoare.", au declarat reprezentantii KPMG Advisory.

In comunicatul de presa al KPMG Advisory se mentioneaza ca "activitatea companiei Astra SA se desfasoara in parametri normali. ASF a comunicat ca Astra SA este obligata sa onoreze toate solicitarile care decurg din politele de asigurare, iar masura redresarii financiare prin administrator special este menita sa contribuie la re-echilibrarea inicatorilor financiari ai societatii de asigurare si sa asigure continuitatea afacerii.".

KPMG Advisory nu a facut insa public si planul de redresare financiara a societatii Astra Asigurari, inaintat catre ASF, in urma analizei activitatii desfasurata in perioada in care compania de consultanta a fost mandatata ca administrator special al asiguratorului.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit pe 18 februarie, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, liderul pietei de asigurari, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Citeste si:

Potrivit KPMG, redresarea financiara prin administrator special nu a avut implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de Astra - contractele de asigurare in vigoare urmand sa fie derulate in conditii normale - ci este menita sa contribuie la reechilibrarea parametrilor financiari ai asiguratorului, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti. Piata asigurarilor generale si de viata a depasit 8 miliarde de lei in 2013, conform datelor preliminare ale ASF.