KPMG Restructuring, companie desemnata de instanta ca lichidator judiciar provizoriu pentru Astra Asigurari, va elabora in perioada imediat urmatoare o strategie de lichidare eficienta a patrimoniului,prin transfer de business al portofoliilor de asigurare si vanzarea individuala a celorlalte active.

"Principalele masuri ce vor fi avute in vedere in perioada imediat urmatoare vor viza asigurarea continuitatii functiilor si sistemelor critice, inclusiv securizarea bazelor de date. De asemenea, avem ca prioritate elaborarea unei strategii de lichidare eficienta a patrimoniului, concentrata in principal pe analiza si valorificarea portofoliilor de asigurare in cadrul unor operatiuni de transfer de business si in subsidiar pe valorificarea celorlalte active prin vanzare individuala. In aceste demersuri, ne bazam pe personalul de specialitate al societatii, care a fost informat cu privire la procedurile de lichidare si cu care vom colabora pentru indeplinirea mandatului nostru", se arata intr-un comunicat al KPMG Restructuring SPRL.

Compania a fost numita pe 3 decembrie ca lichidator judiciar provizoriu de catre Tribunalul Bucuresti, care a admis cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara de deschidere a procedurii falimentului pentru Astra.

Conform legii, principala atributie a lichidatorului este de a conduce activitatea debitorului pe parcursul procedurii de lichidare in scopul conservarii si valorificarii activelor, in concordanta cu deciziile creditorilor. De asemenea, lichidatorul trebuie sa analizeze activitatea societatii in raport cu situatia de fapt si sa intocmeasca un raport amanuntit asupra cauzelor si a imprejurarilor care au condus la starea de insolventa, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila intrarea in faliment a societatii.

Lichidatorul are un termen de 40 de zile de la desemnare pentru intocmirea raportului privind cauzele insolventei, care trebuie sa cuprinda si modalitatile concrete de lichidare a bunurilor si a drepturilor din patrimoniul debitoarei.

Citeste si:
Astra Asigurari, salvata prin mecanismul de rezolutie?
Cornel Coca-Constantinescu,...

Principalul creditor al Astra este Fondul de Garantare a Asiguratilor, care a preluat activitatea de avizare a daunelor si de plata a acestora in limita plafonului garantat de 100.000 de euro.

"Astra a incetat activitatile de subscriere la momentul retragerii autorizatiei de catre ASF si a predat circa 57.000 dosare de daune catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, iar in prezent nu mai efectueaza avizari de daune. Eforturile noastre se concentreaza in prezent pe analiza portofoliilor de asigurare si intocmirea strategiei de vanzare a acestora, urmand ca aceasta sa fie supusa aprobarii creditorilor in cel mai scurt timp posibil", se precizeaza in comunicatul KPMG Restructuring.

Lichidatorul a format o echipa de practicieniin insolventa cu experienta semnificativa, care vor fi sustinuti de experti in domeniul asigurarilor, consultanta financiara si juridica si specialisti IT.

Astra s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anuntului ASF ca va cere falimentul Astra, la finele lunii august, compania avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile.

Citeste si:
Care au fost punctele-cheie in economia romaneasca in 2015
Codul Fiscal, legea...

ASF a cerut falimentul Astra la o zi dupa ce compania si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au deschis o actiune proprie la Curtea de Apel Bucuresti cerand anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a Astra. Instanta a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz, insa solutia nu este definitiva. The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
KPMG asteapta evaluarea activelor Astra saptamana viitoare