"Cred ca agentia aceea acum sufla si in iaurt, a avut odata incredere in Romania si acum e mult mai prudenta. Citindu-i comunicatul si prudenta, sare si peste faptul ca am intrat in zona de surplus a contului curent (...) Sau ne platim datoriile externe, si nu cred ca este bine, sau devenim, doamne fereste, exportatori de capital. Sare peste asta. Acum o sa aiba in fata si cifrele privind raportul intre depozite si imprumuturi, care consolideaza ideea ca aceasta reducere semnificativa nu este conjuncturala", a spus Isarescu, intrebat cum explica faptul ca in ciuda ajustarilor si performantelor evocate de autoritati exista inca agentii de rating care nu acorda Romaniei calificativul recomandat investitorilor.

S&P este singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalueaza Romania cu rating din categoria nerecomandata investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se afla cu o singura treapta sub categoria recomandata investitorilor.

S&P a imbunatatit la finele lunii noiembrie perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+", reflectand cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar, dar a atentionat totodata cu privire la gradul redus de absorbtie a fondurilor UE, scaderea investitiilor straine, din cauza incertitudinilor birocratice si juridice, si riscul ca Guvernul sa nu-si respecte angajamentele de reforma inaintea alegerilor programate pentru 2014.

"Constati ca are doua preocupari, credibilitatea tarii si a politicilor, inclusiv stabilitatea politica, perceptie de sus pana jos, si reversibilitatea politicilor. Da, ati facut progrese, dar sa vedem cum le consolidati. Si, mai ales, cum le faceti in an electoral", a continuat Isarescu.

El a aratat ca odata cu validarea programului cu FMI s-a operat si validarea bugetului pe 2014, lucru foarte important nu doar pentru credibilitate dar si pentru dobanzi reduse pe pieele internationale, accesibilitate si economii la cheltuielile bugetare.

Citeste si:

"Acolo se pot economisi bucata cu bucata, credit cu credit, si la lei si la valuta, sume considerabile, de 0,2-0,5% din PIB", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca in acest context trebuie citita si declaratia ministrului Finantelor Publice, Ioana Petrescu, privind pericolul de a nu putea plati pensiile si salariile fara introducerea accizei la benzina si motorina, masura care a fost agreeata cu FMI si fara de care nu s-ar fi arpobat bugetul pe acest an si s-ar fi riscat o noua amanare a evaluarii.

Isarescu crede ca Romania nu-si putea permite sa anunte niste masuri si sa le amane sau sa renunte la ele.

Oficialul BNR spune ca estimarea privind impactul introducerii accizei suplimentare de 7 euro centi pe litru de benzina si motorina asupra ratei inflatiei ramane neschimbat, de 0,5 puncte procentuale, chiar daca masurile privind returnarea unei parti catre transportatori ar putea atenua efectele.