IMM-urile au probleme cu finantarea si daca bat la usa bancilor o fac atunci cand sunt presate de timp. Insa, cand lucrurile sunt lasate pe ultima suta de metri, de obicei este aleasa cea mai simpla solutie, dar nu neaparat si cea mai ieftina. Vlad Ponta, Director Citi Commercial Bank la Citi Romania, considera ca banca poate sa propuna si solutii mai inovatoare, de multe ori chiar mai ieftine, dar antreprenorul trebuie sa aiba timp si sa fie deschis sa inteleaga noul produs.

"Este un blocaj in ceea ce priveste finantarea IMM-urilor in Romania, dar problema este mai mult sistemica si vine din doua parti: pe de-o parte din partea IMM-urilor si pe de alta parte din partea bancilor. IMM-urile au fost obisnuite in Romania cu un acces foarte facil la foarte multi bani, de multe ori mai mult decat aveau nevoie, in niste conditii foarte laxe, si nu ma refer doar la pret", subliniaza Ponta, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Pe de alta parte, este clar ca bancile nu mai arunca cu bani ca inainte de criza, in primul rand pentru ca s-au schimbat regulile impuse de bancile centrale si de reglementatorii europeni. In al doilea rand, bancile care au facut excese in acea perioada se confrunta acum cu un stoc ridicat de credite neperformante si trebuie sa isi reechilibreze bilanturile.

Noile reglementari prudentiale Basel 3 care urmeaza sa fie implementate chiar de la sfarsitul acestui an sunt drastice si vor determina o nevoie de capitalizare imensa.

"Regulile de capitalizare care sunt impuse de Basel 3 sunt foart drastice, ceea ce presupune o atentie mult mai mare la ce faci cu banii deponentilor. Va fi foarte interesant de vazut ce se va intampla incepand de anul viitor, pentru ca cel putin la nivel declarativ finalul anului 2014 este data la care bancile europene isi doresc sa se conformeze la Basel 3. Acest lucru se traduce in nevoia de a capitaliza niste sume absolut exorbitante. Cum se va simti acest lucru in piata romaneasca, dominata de bancile straine, o sa vedem", atrage atentia Vlad Ponta.

Un IMM trebuie sa stie ca bancile vor fi din ce in ce mai atente cui si cum vor da credite, ceea ce pentru marea masa a companiilor ar putea sa se transpuna in limitarea accesului la finantare si la selectarea atenta a companiilor care vor primi credit.

"Companiile care arata bine, care sunt mai solide si care au avut o politica mai putin heirupista probabil vor avea in continuare acces la finantare, chiar in conditii favorabile", afirma Ponta.

Cei care au avut o abordare mai haiduceasca cu privire la business au dificultati in momentul de fata sa gaseasca finantare la banci.

Graba omoara inovatia

Oficialul Citi a explicat ca, daca un antreprenor are suficient timp si destula deschidere pentru a discuta, banca poate sa ii prezinte mai multe variante de finantare, nu doar banalul overdraft, care "este o meteahna veche a pietei romanesti".

"Daca exista suficient de mult timp si suficienta dechidere, putem sa discutam de varianta A, B sau C. In acest caz, lucrurile merg bine si chiar daca nu iese una dintre celelalte variante pe moment, cand discutia se reia in 3-6 luni, ai ceva pe care sa construiesti incet, incet", afirma Vlad Ponta.

Insa, de cele mai multe ori lucrurile sunt lasate pe ultima suta de metri, iar antreprenorul sustine ca "are nevoie acum de bani pentru ca pierde un contract sau nu isi poate plati furnizorii" si este "oarecum de inteles ca nu mai vrea sa inteleaga un produs nou".

"Inamicul numarul 1 al nostru este timpul, cand vorbim de finantarea IMM-urilor, pentru ca in momentul in care antreprenorul are timp tu, ca banca, poti sa te gandesti si la produse inovatoare si probabil ca si urechile lui sunt un pic mai deschise. Dar, cand ai senzatia ca umbli cu un extinctor in mana de dimineata pana seara stingand focurile in dreapta stanga, nu mai ai deschidere spre inovatie", a declarat Vlad Ponta.

Cu toate acestea, directorul Citi crede ca lucrurile sunt pe cale de a se schimba in bine, ca urmare a contactelor pe care IMM-urile le au cu partenerii din strainatate.

Antreprenorul roman este receptiv la ce se intampla in jur si ii place sa emuleze lucrurile care functioneaza bine in alte parti.

"Antreprenorul roman invata foarte mult de la partenerii comerciali si cum acestia sunt de obicei din vestul Europei au destule de povestit. Pentru simplul fapt ca te vezi cu cineva un an, doi, trei, cinci, si observi cum gandeste si cum isi conduce afacerea, incep si tie sa iti vina idei", concluzioneaza Vlad Ponta.

Acest material face parte din campania "Educatie financiara pentru companii", proiect prin care wall-street.ro isi propune sa ofere sfaturi IMM-urilor si antreprenorilor locali cu privire la solutiile de finantare si produsele mai mult sau mai putin sofisticate pe care bancile le pun la dispozitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri