16 Aprilie 2014

Ce fel de asigurari prefera romanii



Un studiu al Centrului de Cercetari si Studii Cantitative si Calitative (CCSCC) a masurat nivelul de importanta a 7 criterii in decizia de a incheia o asigurare. Conform rezultatelor, pentru 41% dintre romani, pretul este "foarte"/"destul de important".

Mai putin de jumatate dintre romani pot nominaliza un asigurator

O parte semnificativa a populatiei adulte a Romaniei (36%) poate indica denumirea a cel putin unei companii de asigurari, iar mai putin de o cincime (18,8%) a cel putin doua. Astra Asigurari este compania cu cea mai ridicata notorietate (36%), urmata de Allianz Tiriac Asigurari (14%), Asirom (14%), Omniasig (10%), ING Asigurari (7%), Carpatica Asig (7%) si Generali Romania (4%), BCR Asigurari de Viata (2,5%), Grouprama Asigurari (2%) si Uniqa Asigurari (2%). Alte companii au fost indicate de 1,5% din respondenti.


Ce fel de asigurari prefera romanii

In afara de asigurarea obligatorie a locuintei, aproape 30% dintre romani au incheiat cel putin odata o asigurare de raspundere civila auto (RCA), iar mai mult de unul din zece (12,1%) o asigurare de viata. Printre alte tipuri de asigurari detinute la un moment dat se remarca asigurarea medicala pentru calatorie in strainatate (8,2%), asigurarea privata de sanatate (6,6%), asigurarea auto tip CASCO (5,8%) si asigurarea facultativa a locuintei si bunurilor (4,5%).


Jumatate dintre romani detin o polita de asigurare

La finele lunii martie, circa 48% dintre romani aveau incheiata o polita de asigurare obligatorie a locuintei. Astra Asigurari a fost indicata de cei mai multi dintre respondenti (44,6%) drept compania la care au polita de asigurare obligatorie a locuintei, urmata de Asirom (17%), Omniasig (9,3%), Generali Romania (7,6%), Allianz Tiriac Asigurari (7,3%), Carpatica Asig (5,5%), Uniqa Asigurari (5,2%), Grouprama Asigurari (3,1%) si altele (0,3%).

Polita asigurare de raspundere civila auto (RCA) ocupa a doua pozitie pe piata dupa numarul de persoane asigurate (25,9% dintre romani) in perioada de referinta. Lider de piata este Astra Asigurari (40,6%), iar pe pozitia secunda se afla, la o distanta apreciabila, Asirom (13,7%). Alte companii semnificative pe segmentul de piata RCA sunt Allianz Tiriac Asigurari (12,6%), Uniqa Asigurari (8,0%), Generali Romania (8,0%), Carpatica Asig (8,0%), Euroins Romania (3,4%), Omniasig (2,9%) si altele (2,7%).

La finele primului trimestru al anului 2014, alte tipuri de asigurari pentru care romanii detin polite sunt asigurarea de viata, inclusiv ca parte a unui credit (7,9%), asigurarea facultativa a locuintei si bunurilor (5,6%), asigurare auto tip CASCO (4,9%), asigurarea privata de sanatate (4,3%), asigurare privata de pensie sau pensia facultativa de tip pilon 3 (3,5%).


Interes scazut de a avea o asigurare

Majoritatea romanilor sunt foarte putin sau deloc interesati de a avea orice tip de asigurare. In privinta celor care nu sunt obligatorii, 91,3% dintre cetateni se declara foarte putin sau deloc interesati de a avea o asigurare privata de pensie, 90,4% de a detine o asigurare privata de sanatate si 88,7% de a avea o asigurare de viata. In pofida reformelor sistemelor de asigurari sociale ani si a campaniilor de informare, numai 4% dintre romani sunt foarte sau destul de interesati de a avea o asigurare pensie privata de pensie de tip pilon 3 si numai 5% sunt foarte sau destul de interesati de a avea o asigurare privata de sanatate.

In cazul asigurarii locuintei si a bunurilor, peste 81% dintre romani sunt foarte putin sau deloc interesati de a avea o polita obligatorie de asigurare, iar 88% sunt foarte putin sau deloc interesati de a detine o polita facultativa de asigurare. Pentru alti 7,7% nu este cazul, deoarece nu detin o locuinta. In privinta asigurarilor auto, 62,3% dintre romani se declara putin sau deloc interesati de a avea o asigurare CASCO, iar pentru 32,8% nu este cazul, deoarece nu detin un autoturism.


Pretul, cel mai important in decizia de a incheia o asigurare

Studiul CCSCC a masurat nivelul de importanta a 7 criterii in decizia de a incheia o asigurare. Pentru 41% dintre romani, pretul este foarte sau destul de important. Renumele si prestigiul companiei de asigurari reprezinta un criteriu foarte sau destul de important pentru 31% dintre cetateni. Pentru 18,6% dintre romani este foarte sau destul de important cat de bine il cunosc pe agentul de asigurari. Ponderile celor pentru care alte criterii sunt foarte sau destul de importante: reclama - 17,5%, cat de apropiat este sediul sau oficiul companiei de asigurari (11,3%), valoarea fransizei - 10,6%, includerea in pachetul de beneficii salariale 8,5%.

Dintre cele 7 criterii, pretul este cel mai important pentru 22,5% dintre romani, urmat in ordinea optiunilor de renumele si prestigiul companiei de asigurari (17,6%), cat de bine il cunosc pe agentul de asigurari (7,1%), cat de apropiat este sediul sau oficiul companiei de asigurari (2,8%), reclama (1,9%), includerea in pachetul de beneficii salariale (0,6%) si valoarea fransizei (0,1%). Pentru 47,4% dintre respondenti niciuna dintre cele de mai sus nu este importanta.

Romanii sunt foarte rezervati in privinta cumpararii de polite de asigurari prin telefon sau internet: 96% nu ar cumpara polite prin aceste mijloace.


Romani sunt la curent cu dosarele Carpatica si Astra

Dintre stirile si dezbaterile din media legate de piata asigurarilor, majoritatea romanilor (56%) se declara informati despre dosarul Astra Asigurari, iar 52% despre dosarul Carpatica Asig. O treime dintre romani cred ca exista si alte companii de asigurari cu probleme, in urma declaratiilor fostului presedinte ASF, Dan Radu Rusanu.


Notorietatea situatiei de la ASF si a arestarii lui Rusanu

Mai putin de jumatate dinte romani (48%) se declara informati despre dezbaterile din media cu privire la salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Jumatate dintre romani sunt la curent cu arestarea preventiva a fostului presedinte ASF, Dan Radu Rusanu.


Majoritatea romanilor cred ca o vor duce la fel 2014 ca in 2013

Peste 60% dintre cetateni cred ca situatia financiara a gospodariei lor va ramane neschimbata in 2014 fata de anul precedent. Ponderea celor pesimisti si a celor optimisti, cand vine vorba de situatia financiara a gospodariei lor in 2014 este similara. Astfel, 19,2% dintre romani cred ca situatia lor financiara va fi mai proasta in 2014 decat in 2013, iar 20,3% sunt convinsi ca o vor duce mai bine decat anul trecut.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetari si Studii Cantitative si Calitative (CCSCC) in perioada 24-28 martie 2014, pe un esantion probabilist, multi-stadial, stratificat, cu un volum de 1.202 subiecti, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. La un grad de incredere de 95%, marja de eroare la nivelul intregului esantion este de +/- 2,85%. Baza de esantionare a fost reprezentata de listele de abonati de telefonie mobila si fixa.

Interviurile au fost realizate telefonic cu selectie aleatoare asistata de calculator (CATI). Sondajul a fost efectuat din resurse interne pentru informarea opiniei publice.




Citeste si