Ponta: Enache Jiru a fost propus de o luna la conducerea CEC, dar este asteptat acordul lui Cinteza

Propunerea pentru numirea lui Enache Jiru la conducerea CEC Bank a fost inaintata de ministrul Finantelor in urma cu o luna si asteapta avizul directorului general al Directiei Supraveghere din Banca Nationala, Nicolae Cinteza.

"Propunerea este facuta de ministrul Finantelor de o luna si asteapta avizul Bancii Nationale, al domnului Cinteza. Jiru a mai fost presedinte al aceleiasi bnci, si vicepresedinte deci sunt convins ca va lua avizul, dar este o procedura si nu vreau sa intru in curtea altora", a spus Ponta la Romania TV, transmite Mediafax.

La jumatatea lunii aprilie, premierul declara ca o solutie de inlocuire a lui Radu Ghetea la conducerea CEC poate fi gasita in acea saptamana, avand in vedere ca acesta are un contract care expira abia la anul si trebuie gasita o solutie prin care banca sa nu plateasca aceste despagubiri.
In urma cu doua luni, premierul Victor Ponta, atunci ministru interimar de Finante, a declarat ca l-a propus pe secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru la conducerea CEC Bank, in locul lui Radu Ghetea.
El a precizat atunci ca nu numeste personal conducerea CEC, ci aproba o procedura initiata de fostul ministru Chitoiu.
Pentru CEC Bank va fi propusa o conducere dualista, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere si Directorat.
In luna noiembrie, Chitoiu a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank, fara a motiva aceasta interventie.
Declaratia a fost facuta in contextul in care Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.
Enache Jiru si-a inceput cariera la Banca Nationala a Romaniei, unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internationale, iar din 1998 a alternat intre functii publice si pozitii de conducere in mediul privat.
El a fost vicepresedinte la CEC Bank, in 2000-2001, si presedinte al bancii, in intervalul cuprins intre toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a mai ocupat pozitia de secretar de stat in Ministerul Finantelor, in 2001-2004 si din iulie 2012, cu atributii legate de coordonarea Trezoreriei statului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri