Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat joi ca nu a luat "un sfant" dividende anul trecut de la firma la care este actionar si ca nu va lua inca unul sau doi ani, dupa ce marti a declarat ca fiscalitatea este impovaratoare, compania sa platind trei miliarde lei vechi la stat intr-un trimestru.

"Marti am spus ca am dat toate impozitele si n-am luat un sfant dividende. N-am luat un sfant dividende de cand ... si nici nu cred ca o sa iau in continuare, un an sau doi", a comentat Isarescu, citat de Mediafax.

Isarescu a afirmat in urma cu doua zile ca fiscalitatea este chiar mai impovaratoare decat in urma cu doi ani si a dat ca exemplu, in lei vechi, suma pe care firma la care este actionar a trebuit s-o achite la stat intr-un singur trimestru.

"Nu mi-am schimbat parerea ca este greu sa faci afaceri in Romania. Mi se pare chiar mai greu. Parca nu s-a usurat. Intr-un trimestru am platit 3 miliarde de lei vechi catre stat. Mi se pare chiar prea mult, poate ca este o perceptie si poate ca sunt subiectiv. Dar nici chiar asa. Una-doua, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne usureaza acum cu profitul reinvestit. Cand mi-a zis cat trebuie sa plateasca firma impozitul pe profit aproape ca i-am inchis telefonul in nas contabilului", a spus Isarescu.

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, la Giurgiu, raspunzand unei intrebari, ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei plateste taxe mai mari la stat pentru ca firma la care este actionar are profit mai mare "cum de altfel au toate companiile din Romania".

Citeste si:
Bursa, ASF si BNR au facut lista celor 8 "pacate" ale pietei de...
Bursa, ASF si BNR au facut...

"Domnul Isarescu spune ca plateste taxe mai mari pentru ca are profit mai mare, ca nu s-a schimbat, dupa cum stiti, nici cota unica de 16 la suta, nu s-a schimbat nicio alta taxa care priveste mediul de afaceri. Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din Romania si atunci, sigur, 16% cand e profitul mai mare acesta-i un semn bun, ca merge si afacerea domnului Isarescu si a celorlalti. Ceea ce spunea domnul Isarescu, si-i multumesc pentru sprijin, este faptul ca trebuie sa ne batem pentru cele doua masuri importante si anume scutirea de impozit a profitului reinvestit si aceasta este deja adoptata, intra in vigoare de la 1 iulie si cealalta este reducerea contributiei la asigurari sociale cu cinci puncte procentuale", a spus Ponta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cutremur fiscal: cota progresiva pana la 35% si majorari de impozite