"Cum evaluati impactul? Ca e bun sau rau? Noi nu lucram cu notiuni bun sau rau.Nu este nimic obligatoriu, cine considera ca-i vine bine sa-şi amane plata de rate un an sau doi va zice ca este bine, şi altora nu le baga nimeni pe cap sau pe gat aceasta reeşalonare a creditului. BNR s-a pronuntat ca acest procedeu sa fie voluntar. Se aşeaza clientul cu banca sa şi negociaza. I se da o oportunitate in plus, o libertate in plus, nu e o schema obligatorie", a spus Isarescu.

El a reafirmat ca proiectul a fost discutat cu reprezentantii BNR in contextul negocierilor cu FMI, iar banca centrala a insistat foarte mult ca prevederea sa fie optionala atat pentru banci, cat şi pentru clienti.

"Mai departe va fi de vazut in momentul in care intra masura in vigoare cati dintre clientii care au datorii fata de banca vor dori sa aiba o astfel de negociere, cate dintre banci vor opta. Este greu de spus in momentul in care este optional şi in care lucrurile difera de la o banca la alta, iar clientii pot opta sa aiba aceasta negociere sau sa nu se angajeze in ea (...) Daca un om are 1.000 de lei şi da 300 de lei, bineinteles ca-i creşte venitul disponibil, ca-i creşte consumul. Aici lucrurile sunt foarte clare", a completat Isarescu.

Şeful bancii centrale a reafirmat ca motivatia principala a acestei initiative a Guvernului nu este reducerea creditelor neperformante, ci stimularea consumului, scrie Mediafax.

Citeste si:

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca operatiunea de restructurare a creditelor va fi aplicata, probabil, de la 1 iulie, dar nu va fi obligatorie, ci optionala atat pentru banci, cat şi pentru persoane, conditiile fiind cele convenite cu institutiile financiare internationale.

Restructurarea imprumuturilor populatiei prevede reduceri de impozit, dar numai dupa expirarea perioadei de reeşalonare, de doi ani. Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.