Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat joi ca nu poate evalua impactul programului guvernamental de restructurare a creditelor, cunoscut si ca "Electorata", mai ales ca nu judeca in termeni de bine sau rau, dar a precizat ca banca centrala a insistat ca aceasta operatiune sa fie optionala.

"Cum evaluati impactul? Ca e bun sau rau? Noi nu lucram cu notiuni bun sau rau.Nu este nimic obligatoriu, cine considera ca-i vine bine sa-i amane plata de rate un an sau doi va zice ca este bine, i altora nu le baga nimeni pe cap sau pe gat aceasta reealonare a creditului. BNR s-a pronuntat ca acest procedeu sa fie voluntar. Se aeaza clientul cu banca sa i negociaza. I se da o oportunitate in plus, o libertate in plus, nu e o schema obligatorie", a spus Isarescu.

El a reafirmat ca proiectul a fost discutat cu reprezentantii BNR in contextul negocierilor cu FMI, iar banca centrala a insistat foarte mult ca prevederea sa fie optionala atat pentru banci, cat i pentru clienti.

"Mai departe va fi de vazut in momentul in care intra masura in vigoare cati dintre clientii care au datorii fata de banca vor dori sa aiba o astfel de negociere, cate dintre banci vor opta. Este greu de spus in momentul in care este optional i in care lucrurile difera de la o banca la alta, iar clientii pot opta sa aiba aceasta negociere sau sa nu se angajeze in ea (...) Daca un om are 1.000 de lei i da 300 de lei, bineinteles ca-i crete venitul disponibil, ca-i crete consumul. Aici lucrurile sunt foarte clare", a completat Isarescu.

eful bancii centrale a reafirmat ca motivatia principala a acestei initiative a Guvernului nu este reducerea creditelor neperformante, ci stimularea consumului, scrie Mediafax.

Citeste si:
Isarescu: Stimulentele pentru cei cu venituri mici se duc mai...
Isarescu: Stimulentele pentru...

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca operatiunea de restructurare a creditelor va fi aplicata, probabil, de la 1 iulie, dar nu va fi obligatorie, ci optionala atat pentru banci, cat i pentru persoane, conditiile fiind cele convenite cu institutiile financiare internationale.

Restructurarea imprumuturilor populatiei prevede reduceri de impozit, dar numai dupa expirarea perioadei de reealonare, de doi ani. Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate i nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

Citeste si:
Record:O banca din Romania sterge datorii de 300.000 lei si 52.000 CHF
Record: O banca din Romania...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si