Criza financiara a limitat puternic creditarea companiilor in Europa, iar inghetul din piata finantarilor pentru IMM-uri ar putea sa mai tina 5 ani. Cu toate acestea, bancile din Romania au mentinut relativ constanta pedala de acceleratie a creditarii pe zona de IMM si corporate, astfel incat soldul imprumuturilor acordate companiilor a avut o tendinta pozitiva pana la mijlocul anului trecut.

Dupa cum reiese din graficul de mai jos, soldul imprumuturilor acordate societatilor nefinanciare a avut o usoara contractie la primele semne ale crizei in Romania, in 2009, pentru ca ulterior sa urmeze o tendinta usor crescatoare. La mijlocul anului 2013, insa, cand in Europa, dar si in Romania, incepea sa se vorbeasca de criza financiara la timpul trecut, soldul creditelor acordate companiilor a inceput sa scada.

Potrivit analistilor, scaderea poate fi pusa pe seama normelor BNR (regulamentul 17), care au limitat creditarea in valuta a companiilor. Regulamentul 17 obliga bancile sa nu mai acorde imprumuturi in valuta decat daca debitorul incheie si un contract de hedging pentru a se proteja de riscul valutar.

Incepand cu al doilea trimestru din 2013, scaderea creditarii in valuta a accelerat, in timp ce imprumuturile in lei au inceput timid sa creasca, insa nu suficient pentru a compensa contractia pe valuta. De aici a rezultat scaderea destul de puternica a soldului observata in graficul de mai sus.

Totodata, creditarea in lei a companiilor este asteptata sa prinda forta, in contextul in care dobanzile au scazut vertiginos fata de maximul inregistrat in plina criza, in 2009, cand rata medie a dobanzii a fost 17,5%. In aceeasi perioada, dobanzile la euro depaseau 6%, fiind astfel de 3 ori mai mici decat la lei. Este usor de inteles de ce companiile au preferat imprumuturile in moneda europeana in timp de criza.

In prezent, insa, contractia dobanzilor la euro a incetinit si diferentialul de dobanda (leu vs. euro) s-a ingustat puternic, la sub 3 puncte procentuale. Fortate si de norma BNR, dar si de procesul sustinut de relaxare monetara al bancii centrale, companiile au inceput sa acceze mai mult credite in moneda natioanla, desi imprumuturile in valuta inca reprezinta circa 55% din sold, in scadere de la 61% in 2011.

IMM-urile vor avea cel mai mult de castigat de pe urma reducerii dobanzilor, in contextul in care au in general o putere de negociere mai redusa in relatie cu bancile, cu toate ca acestea reprezinta nu mai putin de 99,7% din totalul intreprinderilor din Romania. Astfel, scaderea dobanzilor la creditele pentru companii acordate de bancile din Romania vine intr-un context european in care au aparut semne incurajatoare pentru segmentul IMM.

La nivelul Uniunii Europene, sectorul IMM angajeaza 66% din totalul fortei de munca din economia UE27, in Romania fiind angajate de catre aceste companii 2,5 milioane de persoane. Contributia IMM-urilor la produsul intern brut (PIB) al UE a scazut insa in 2012, cu 1,3% fata de 2011, de la 3.440 miliarde euro la 3.390 miliarde euro.

Potrivit unui studiu Euler Hermes, principalele provocari ale IMM-urilor romanesti sunt accesul restrictiv la creditele bancare, fiscalitatea ridicata si lipsa know-how-ului in gestionarea procesului de management al riscului de credit.

Sursa foto: pusculita, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri