Investitiile fondurilor private de investitii in Romania au crescut anul trecut pentru prima data in ultimii patru ani, avansul fiind de 2,5 ori fata de 2012, la peste 70 milioane euro, piata locala ocupand locul trei in Europa Centrala si de Est, dupa Polonia si Cehia, potrivit asociatiei EVCA, citata de Mediafax.

Studiu Private Equity

Esti interesat(a) de piata de fuziuni si achizitii? Lucrezi in M&A, esti antreprenor sau managerul unei companii dinamice? Participa la Conferinta M&A Outlook de joi, 12 iunie. Participarea este gratuita. Te poti inscrie aici.

Fondurile de investitii si-au redus constant expunerile din Romania pana anul trecut, dupa ce in 2008 investitiile au crescut la 294 milioane de euro, de la 212 milioane de euro in 2007. In 2009, piata romaneasca a atras 221 milioane de euro, iar in urmatorii ani investitiile fondurilor de private equity au scazut la 119 milioane de euro in 2010 si la 66 milioane de euro in 2011, cu un minim de 28 milioane de euro in 2012.

Aceste investitii au reprezentat 0,05% din PIB-ul Romaniei in 2013, peste nivelul de 0,02% consemnat in anul anterior, se arata intr-un raport al European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA) (Asociatia Europeana de Private Equity si Venture Capital).
Fondurile din Marea Britanie si Polonia au fost cele mai active in Romania anul trecut, realizand 21,2% din tranzactii, respectiv 10,9%. De asemenea, cea mai mare parte a plasamentelor a fost realizata pentru preluarea unor companii (47,8 milioane de euro), precum si de cresterea participarii in companii in care fondurile deja sunt actionare (9,5 milioane euro) au fost pentru inceperea unor afaceri. De asemenea, 3 milioane de euro au fost alocati pentru dezvoltarea unor activitati.

  • Companiile locale care au fost preluate de fonduri de investitii anul trecut au activitati in domeniul agricol (6,7% din total), servicii industriale (6,7%), industria chimica (6,7%), comunicatii (33%), servicii legate de bunuri de consum (13,3%), constructii (6,7%).
  • Majoritatea tranzactiilor (75%) au avut valori de dimensiuni mici, respectiv sub 15 milioane de euro, restul de 25% fiind incadrate in intervalul 15-150 milioane de euro.
  • In privinta numarului de companii finantate de fondurile private, Romania ocupa a patra pozitie, cu 15 de firme, comparativ cu 10 in 2012.
  • Pe primul loc in Europa Centrala si de Est in functie de investitiile atrase se afla Polonia, cu 380 milioane de euro (in scadere fata de 2012), urmata de Cehia, cu 134,3 milioane de euro (in crestere). Pe locul al patrulea se afla Ungaria, cu 57 milioane euro, care a consemnat o scadere de la 102 milioane de euro, iar pe cinci Slovacia si fosta Iugoslavie, cu investitii de 49 milioane de euro.

Polonia ocupa primul loc si dupa numarul companiilor finantate cu 89 de companii, aceasta fiind urmata de Ungaria (43 companii), Slovacia si fosta Iugoslavie (18), iar in urma Romaniei s-au plasat Cehia, cu 14, precum si Ucraina si Bulgaria.

Exit-urile din Romania au totalizat 42 de milioane de euro, in scadere semnificativa fata de 120 milioane de euro in 2012. Spre comparatie, in Polonia vanzarile fondurilor de investitii au totalizat 284 milioane de euro, in Cehia 171 milioane de euro, in Ucraina 106 milioane de euro, iar in Ungaria 21 milioane de euro.

Plasamentele fondurilor private de investitii in Europa au scazut de la 36,7 milioane de euro, la 35,7 miliarde de euro. Fondurile de private equity sunt vehicule de investitii al caror capital este alimentat de entitati private si sunt o alternativa pentru companii la clasicele solutii de finantare prin intermediul bancii sau al pietei de capital. Pe langa capitalul investit, fondurile de private equity se implica si in conducerea companiei o anumita perioada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri