Romania a atras anul trecut investitii de 66 milioane euro de la fondurile de private equity, in scadere la jumatate fata de anul precedent, si ocupa pozitia a patra in randul a sase state din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor Asociatiei Europene de Private Equity si Venture Capital.
Romania pierde astfel pozitia a treia in ECE din punct de vedere al investitiilor fondurilor de private equity, adjudecata de Cehia, care a coborat de pe pozitia a doua pe trei in favoarea Ungariei, noteaza Mediafax.

Potrivit datelor asociatiei, fondurile de private equity au investit aproximativ 1,1 miliarde de euro in sase state din Europa Centrala si de Est in 2011, nivel apropiat anului precedent.

Polonia a atras cele mai multe investitii de la fondurile de private equity, respectiv 680 milioane de euro, aceasta fiind urmata la mare distanta de Ungaria, cu 195 milioane euro, si Cehia, cu 138 milioane de euro. Romania se afla pe locul patru, cu 66 milioane de euro, devansand Ucraina, cu investitii de 63 milioane de euro.

Pe ultima pozitie in acest top se afla Bulgaria, cu doar 7,2 milioane de euro plasati de fondurile de private equity.

Fondurile de private equity sunt vehicule de investitii al caror capital este alimentat de entitati private si sunt o alternativa pentru companii la clasicele solutii de finantare prin intermediul bancii sau al pietei de capital. Pe langa capitalul investit, fondurile de private equity se implica si in conducerea companiei o anumita perioada.

Cu exceptia Ungariei, cu un avans de trei ori fata de 2010, si a Poloniei, cu o crestere de 3%, toate celelate piete din regiune au inregistrat scaderi, cea mai mare fiind in Bulgaria, de la 82 milioane de euro la 7,2 milioane de euro. In Cehia, piata investitiilor de private equity a scazut cu 28%.

Din totalul de 132 de companii din Europa Centrala si de Est care au atras investitii de tip private equity in 2011, un numar de 17 provin din Romania, piata locala impartind locul trei cu Cehia, dupa Polonia si Ungaria.

Cele mai importante investitii in Romania au fost orientate catre companii care produc bunuri, servicii pentru consum si servicii financiare.

Pe de alta parte, anul trecut s-a remarcat o crestere a exiturilor fondurilor de private equity in regiune, sumele incasate depasind investitiile in regiune.

Astfel, exiturile incheiate de fondurile de private equity in in cele sase state din Europa Centrala si de Est au fost de peste 1,3 miliarde de euro, in crestere exploziva fata de nivelul de 187 milioane de euro din 2010.

In Romania, valoarea exiturilor a fost de 30,7 milioane de euro, peste volumul de 22,5 milioane de euro din anul precedent. Ungaria se afla pe primul loc, cu exituri de aproape 688 milioane de euro, in timp ce Cehia detine pozitia secunda, cu 400 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri