16 Iunie 2014

(P) De ce nu putem folosi cecuri pentru colectarea facturilor cu plata la termen



  • Cecul este un instrument de plata la vedere, nu la o scadenta in viitor (cum este cazul biletelor la ordin). In anul 2008, legea cecului (59/1934) a fost modificata prin OUG 38/2008 si s-a interzis expres postdatarea cecurilor (permisa pana in 2008), tocmai cu intentia de a stabili clar rolul cecului de instrument de plata, iar nu titlu de credit.
  • Modificarea s-a tradus in practica prin interzicerea prezentarii la plata a unui cec care are completata o data a emiterii ulterioara celei de prezentare, deoarece se asimileaza data emiterii cu o asa zisa “data a scadentei”.
  • In momentul in care se cesioneaza in factoring o factura platibila prin cec, acesta trebuie girat catre Factor, data girului fiind cea a cesiunii, iar nu data ulterioara inscrisa pe acesta; astfel, postdatarea devine evident, data reala a emiterii cecului fiind incerta. Prin urmare, se va considera, ca data reala de emitere, data girarii. Sanctiunea pentru neprezentarea la plata in termenul prevazut de lege, respectiv 15 zile de la emitere, este pierderea dreptului de regres impotriva girantilor si avalistilor, dar si posibilitatea de a obtine plata pe calea executarii silite, in cazul in care tragatorul nu plateste de buna voie.
  • Este de retinut si faptul ca, desi dreptul de a cere plata cecului exista si dupa expirarea termenului de introducere la plata, totusi, tragatorul poate sa revoce ordinul de a se plati prin cec, iar daca in conturile tragatorului nu mai exista disponibilul necesar efectuarii platii, posesorul cecului (Factorul) pierde dreptul de a se indrepta impotriva acestuia.
  • Un alt aspect important este cel al mandatului de a semna cecuri din partea societatii, care poate fi diferit la momentul postdatat, fata de momentul real al emiterii, caz in care cecul nu va fi onorat.

Mai multe detalii in sucursalele UniCredit Tiriac Bank sau factoring@unicredit.ro



Citeste si