Firmele isi vor putea plati taxele si impozitele locale online pana la finalul anului

Firmele isi vor putea plati taxele si impozitele locale pe platforma ghiseul.ro, in urma extinderii Sistemului National Electronic de Plata Online (SNEP), a spus Delia Popescu, presedintele Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei.

"La finalul anului 2014, inclusiv persoanele juridice vor putea sa-si plateasca taxele si impozitele locale pe ghiseul.ro. SNEP nu trebuie vazut ca un sistem care incearca sa excluda alte sisteme existente, ci este un sistem complementar, care vine in sprijinul celorlalte deja existente. Daca privim lucrurile din aceasta perspectiva, ar trebui sa fie foarte simple", a declarat Popescu, intr-o conferinta organizata de Visa cu sprijinul BNR. Intrebata despre problemele privind distribuirea datelor de acces pe ghiseul.ro catre contribuabili si firme, Popescu a mentionat ca s-a ajuns la concluzia ca trebuie extinse modalitatile de emitere a datelor acces, respectiv sa se mareasca numarul de emitenti astfel incat datele de acces sa poata fi eliberate nu doar de catre primarii, ci si de sucursalele ANAF si chiar prin sistemul bancar.

"Simplificarea procesului de eliberare a datelor de acces pentru SNEP ramane o frana majora pe care suntem increzatori ca impreuna cu Ministerul Finantelor si Ministerul pentru Societatea Informationala ca putem sa il deblocam (…). Noi am discutate despre generarea datelor de acces prin platformele securizate de internet banking ale bancilor, care au in prezent un numar estimat de 3 milioane de utilizatori", a afirmat Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia al Visa Europe, citat de Mediafax.

Cretu a mentionat ca in ultimul an s-a realizat deblocarea "partiala" a ghiseul.ro prin modificarea legislatiei la finalul anului trecut, astfel incat sa se elimine posibilitatea suprataxarii contribuabililor. "Numai in primul trimestru din 2014 s-au inrolat in ghiseul.ro 40 de primarii, fata de cele 30 de primarii care se inrolasera in 2013. Am ajuns la un numar de 113 primarii inrolate in ghiseul.ro la finalul primului trimestru. Atat timp cat exista o lege care interzice suprataxarea, iar legislatia SNEP permitea suprataxarea, bancile stiau ca daca accepta suprataxarea intrau in ilegalitate nu numai din punct de vedere legislatiei interne, ci avand in vedere regulamentele Visa si MasterCard", a explicat Cretu.

El a precizat ca majorarea numarului de primarii inscrise s-a vazut si la nivelul platilor, iar valoarea taxelor si impozitelor achitate prin ghiseul.ro a crescut de 2,4 ori in primul trimestru din acest an, la 9 milioane de lei.

Citeste si:
Cum să îți plătești taxele, impozitele și amenzile fără să stai la...
Cum să îți plătești taxele,...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri