Romania ar putea sa finalizeze pregatirile pentru a deveni anul viitor membru al Mecanismului Unic de Supraveghere, parte a Uniunii Bancare. Sistemul de supraveghere unic va demara din 4 noiembrie 2014, odata cu transformarea legislatiei bancare, a declarat marti viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"Pasii presupusi nu sunt simpli, pe de o parte evaluarea activelor bancilor, care este in curs de derulare, pe de alta parte o reforma institutionala legislativa extrem de complexa care presupune un transfer de suveranitate dinspre Romania inspre acea parte a Uniunii Eropene care decide sa fie parte a Uniunii Bancare, o noua zona euro plus, daca vreti. Foarte onorant pentru Romania este ca probabil, pentru inceput, zona euro plus va fi formata din zona euro si Romania. E posibil ca ulterior sa se alature si alte tari din afara zonei euro, decocamdata suntem primii si inca singurii care si-au manifestat aceasta intentie de a adera la Uniunea Bancara cat mai rapid", a afirmat Olteanu la o conferinta Mediafax. Banca Nationala este responsabila de procesul de aderare a Romaniei la Mecanismul Unic de Supraveghere.

El a aratat ca trebuie transformata toata legislatia la nivel national, respectiv legea bancara, cea a Fondului de Garantare, legislatia referitoare la masurile de interventie, de rezolutie, de stabilizare, astfel incat prerogativele respective sa poata reveni structurilor europene, in masura in care legislatia europeana o prevede. "Nu exista experienta in acest sens in nicio tara europeana, nici la Banca Centrala Europeana, de aceea lucram impreuna cu BCE, a existat o consultare institutionala si una personala intre domnul guvernator (al BNR, Mugur Isarescu - n.r.) si domnul Draghi (seful BCE, Mario Draghi - n.r.) prin care s-a stabilit ca, in loc de o comunicare formala intre cele doua institutii, sa lucram de la inceput impreuna pentru a descoperi o cale, pe care speram sa mearga si alte tari din afara zonei euro", a spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a explicat ca e mai bine ca Romania sa intre in sistemul Uniunii Bancare inainte de aderarea la euro, care e un proces mai complex si presupune o dezvoltare si o recuperare de decalaje economice, intrucat accesul la informatii si la decizii e mai mare, precum si cel la finantari mai usoare si mai ieftine probabil, iar riscul bancar se reduce. "Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS) va incepe sa functioneze la 4 noiembrie, insa Romania ar putea deveni membru al acestuia in cursul anului viitor, pentru ca reformele legislative necesare sunt destul de complexe, iar procedurile prealabile aderarii stabilite de BCE necesita un interval de cateva luni de la momentul finalizarii proiectelor legislative", a precizat Olteanu.

In ceea ce priveste aderarea la zona euro de la 1 ianuarie 2019, el spune ca Romania arata o stabilitate "remarcabila" la tabloul de board, cu cei zece indicatori, "cea mai mare stabilitate din afara zonei euro". "Acest lucru este o calitate pentru ca inseamna ca am iesit din zona de instabilitati. Provocarea Romaniei este insa recuperarea decalajelor, pentru ca trebuie sa crestem economic continuu pe un numar relevant de ani", a punctat Olteanu.

La randul sau, Maciej Piechocki, partener al firmei de servicii financiare BearingPoint, considera ca Mecanismul Unic de Supraveghere este o idee buna, dar BCE nu are experienta in supravegherea bancara. "Avem 1.000 de oameni care vor fi angajati la Frankfurt, dar pana cand echipele comune nu vor colabora cu bancile locale si nu vor ajunge la niste reguli juste nu vor putea sa functioneze. Trebuie sa introduca simplitatea si valoarea, este o dificultate pentru intreaga Europa si nu cred ca vom avea rezultate mai devreme de doi-trei ani. Nu cred ca vom iesi din acest tsunami de reglementare pentru cativa ani. Nici in Romania nu cred ca situatia e diferita", a afirmat Piechocki.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri