7 Iulie 2014

Cursul BNR a urcat usor



Cursul de schimb anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat usor, la 4,3897 lei/euro, cu o lichiditate foarte redusa pe interbancar, unde cursul a variat intr-o banda de doar 0,2 bani, avand in vedere ca piata din SUA ramane inchisa cu ocazia Zilei Independentei.

Cursul leu-euro a urcat astfel cu 0,19 bani (0,04%). Pentru dolarul american, BNR a publicat un curs de 3,23 lei, cu 1,67 bani (0,52%) peste cel de joi. Francul elvetian este cotat la 3,6104 lei, in coborare usoara fata de nivelul de 3,6125 lei anuntat in ziua anterioara.
Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, potrivit Mediafax.

"Leul a avut o evolutie statica in sedinta de ieri, inchizand ziua la 4,3880 lei/euro, in pofida unor date foarte puternice privind piata fortei de munca din SUA si o sesiune destul de activa in cazul monedelor regionale. Avand in vedere ca piata americana este inchisa astazi si nici nu urmeaza sa fie publicate date interesante, leul va continua probabil sa urmeze evolutia laterala. Acesta nu a parut sa fie influentat nici de informatia conform careia Erste, banca austriaca ce detine cea mai mare institutie bancara din Romania, se asteapta sa inregistreze o pierdere record anul acesta", comenteaza analistii ING Bank intr-o nota transmisa vineri dimineata.

Cu putin timp inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,3890 - 4,39 lei, aproape nemiscat fata de inchiderea de joi, de 4,3880 lei/euro. Pana la aceasta ora au fost inregistrate doar 5 tranzactii pe piata interbancara, toate in intervalul 4,3880 - 4,39 lei/euro, potrivit dealerilor. In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,23% fata de euro, iar zlotul stagneaza. Ratele medii ale dobanzilor practicate vineri dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat la 0,66% - 1,16% pe an, de la 1,29% - 1,79% pe an in ziua anterioara.

Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an si peste dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au atins 0,80% - 1,30% pe an, de la 1,36% - 1,86% pe an in sedinta de joi. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut joi dimineata la 2,30% pe an, de la 2,34% pe an in ziua precedenta.



Citeste si