Nowotny a mentionat Ungaria ca una dintre "zonele cu probleme" pentru bancile austriece, care sunt printre cele mai mari institutii financiare din fostul bloc comunist european, anunta Mediafax.

"Expunerea majora a bancilor, a Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria, la Ungaria face ca aceasta tara sa fie o problema mai delicata decat Ucraina afectata de razboi. Problemele sunt motivate mai mult politic decat economic. Speram ca guvernul ungar va intelege ca este in interesul Ungariei sa aiba un sistem bancar solid", a afirmat Nowotny intr-un interviu acordat la Londra.

Bancile austriece vor purta mare parte din povara impusa de Parlamentul ungar prin aprobarea, saptamana trecuta, a unei legi care obliga institutiile financiare sa returneze clientilor costuri suportate de acestia legate de imprumuturi contractate incepand din 2004.

Masura face parte din eforturile premierului Viktor Orban de a impune bancilor care au acordat credite in valuta in ultimul deceniu sa suporte o parte din costuri. Rambursarea acestor imprumuturi a devenit dificila din cauza deprecierii forintului, din 2008, care a dus la cresterea ratelor.