"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat act de demisia domnului Marian Sarbu din functia de prim-vicepresedinte si membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sarbu a notificat Parlamentul Romaniei (conducerea Camerei Deputatilor si Senatului) in privinta demisiei incepand cu data de vineri, 18 iulie", arata ASF, potrivit Mediafax.

Marian Sarbu a fost numit de Parlament in aceasta functie in data de 16 iunie. Anterior, el a fost membru neexecutiv in Consiliul ASF. Ulterior, in data de 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal (PDL), judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au hotarat ca numirea lui Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al ASF este neconstitutionala.

In motivarea instantei se arata ca Sarbu nu are o experienta profesionala specifica acestei functii. "Marian Sarbu nu are o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani. Curtea constata ca acesta nu intruneste conditia prevazuta de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea in functia de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Prin urmare, Hotararea Parlamentului nr.26/2014 este nelegala in ceea ce priveste aceasta numire", se arata in motivarea CC de la inceputul lunii iulie.

Citeste si:

Potrivit ASF, presedintele institutiei, Misu Negritoiu, a constatat, printr-o decizie adoptata luni, incetarea mandatului de membru executiv si prim-vicepresedinte al ASF al lui Marian Sarbu incepand cu data de 18 iulie. "Demisia domnului Marian Sarbu are in vedere Decizia Curtii Constitutionale 389 din 2 iulie 2014, publicata in Monitorul Oficial in data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepresedintelui ASF", se mai spune in comunicatul ASF.

Anterior numirii lui Sarbu, functia de prim-vicepresedinte ASF a fost detinuta de Daniel Daianu, in prezent consilier in cadrul institutiei, post pe care il va ocupa pana la 30 septembrie. De la 1 octombrie, Daianu va activa, pentru un mandat de 5 ani, in functia de membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al BNR.

ASF si-a inceput activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).