Curtea Constitutionala (CC) arata, in motivarea deciziei de declarare neconstitutionala a numirii lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca acesta nu are o experienta profesionala specifica pentru aceasta functie.

Potrivit CC, in ciuda faptului ca Marian Sarbu a fost ordonator principal de credite privind finantele publice, aceasta experienta profesionala nu se circumscrie conditiilor prevazute de lege. Astfel, experienta sa profesionala nu are relevanta pentru numirea ca membru in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, sustin judecatorii Curtii. "Marian Sarbu nu are o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani. Curtea constata ca acesta nu intruneste conditia prevazuta de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea in functia de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Prin urmare, Hotararea Parlamentului nr.26/2014 este nelegala in ceea ce priveste aceasta numire", mentioneaza CC, in motivarea publicata, joi, pe site-ul institutiei. Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, in 2 iulie, sesizarea legata de numirea lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), stabilind ca aceasta este neconstitutionala, informeaza Mediafax.

Sesizarea legata de numirea lui Sarbu a fost facuta de PDL, care a reclamat ca acesta nu ar avea experienta de minimum noua ani in domeniu, ceruta de lege. Fostul ministru al Muncii din partea PSD si fost presedinte UNPR Marian Sarbu a fost votat, in 16 iunie, in functia de prim-vicepresedinte al ASF, intrunind 284 de optiuni favorabile si 52 "impotriva", el urmand sa preia functia detinuta de Daniel Daianu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Marian Sarbu, obligat sa restituie ASF prime de vacanta din 2012