Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) intentioneaza sa modifice politica de investitii a fondurilor de pensii, pentru a le permite alocarea unor procente mai importante din portofolii spre investitii directe in economie, care in prezent se situeaza la 2,7 miliarde de lei.

"ASF intentioneaza sa revizuiasca politica de investitii a fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul directionarii unor procente mai importante din portofolii spre investitii directe in economie (in sensul cresterii ponderii detinerilor de instrumente financiare, precum actiuni listate si obligatiuni corporative)", se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit ASF, fondurile de pensii private au investitii de 2,73 miliarde lei in companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (inclusiv companii financiar bancare), noteaza Mediafax.

Administratorii pot investi, potrivit legislatiei, pana la 70% din valoarea totala a activelor unui fond in titluri de stat, pana la 30% in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice locale din Romania sau din UE si pana la 50% in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romania sau din UE.

De asemenea, pot fi realizate plasament in titluri de stat si alte valori mobiliare emise de state terte - pana la 15% din valoarea totala a activelor unui fond, in obligatiuni si alte valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de autoritatile administratiei publice locale din state terte - pana la 10%, precum si in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, daca aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate si indeplinesc cerintele de rating - pana la 5%.

Plafonaele se aplica atat in cazul fondurilor de pensii private obligatorii, cat si celor facultative. Plafonaele se aplica atat in cazul fondurilor de pensii private obligatorii, cat si celor facultative. Potrivit ASF, fondurile de pensii private au investitii de 2,73 miliarde lei in companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (inclusiv companii financiar bancare).

Retail jobs

"Fondurile de pensii private au participatii la toate companiile care au facut obiectul ofertelor publice primare derulate de catre statul roman (Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica), intrand in topul actionarilor acestora", se arata in comunicat. Investitiile directe in economie realizate prin intermediul listarilor depasesc 675 milioane de lei si au reprezentat 19,47% din cererea interna de emisiuni de actiuni si obligatiuni ale companiilor de stat care au dorit sa atraga capital pentru dezvoltare.

La data de 30 iunie, fondurile de pensii private detineau investitii de 957 milioane lei in companii de importanta nationala (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal), iar participatiile in companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei (excluzand companiile financiar-bancare).

Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% in actionariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice si detineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori Bucuresti (12,02%), Ropharma (13,56%), Vrancart (15,32%). Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) aveau active nete de 17,5 miliarde de lei (4 miliarde de euro) la finele lunii iunie, in crestere cu 18,6% fata de decembrie 2013, potrivit datelor asociatiei administratorilor de fonduri de pensii private (APAPR).

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarsitul primelor sase luni la 6,16 milioane de participanti si active nete de 16,54 miliarde de lei. Pe Pilonul III, cele 10 fonduri de pensii private facultative au ajuns la finele primului semestru la un numar total de circa 330.000 de participanti si active de peste 923 milioane de lei. Pilonul III a fost lansat in mai 2007 iar Pilonul II un an mai tarziu.

Citeste si:
În ce companii de pe bursă sunt investiți banii de pensii ai românilor
În ce companii de pe bursă...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri