Anul trecut, refuzurile la plata in sistemul bancar au reprezentant 70.696 instrumente de debit, cu o valoare totala de 4,22 miliarde lei. Din totalul instrumentelor refuzate in primele cinci luni, cele mai multe au fost bilete la ordin (45.696), urmate de cecuri (2.675) si cambii (102), se arata intr-un comunicat al RisCo, citand datele Bancii Nationale, potrivit Mediafax.

Scaderea cu 31,5% a numarului de instrumente, dar care se reflecta intr-o diminuare cu doar 28% a sumelor, se explica prin sumele mai mari refuzate la plata in acest an, in principal din lipsa totala a lichiditatilor pentru companiile respective, tendinta care s-a accentuat din anul 2012.

"Daca la inceputul crizei financiare, multe companii aveau probleme la incasarea unor facturi si, in consecinta, nu dispuneau partial de sume pentru a-si achita propriile obligatii, in ultimii ani observam o reducere a acestui fenomen, dar si o crestere a numarului de companii care fie isi declara insolventa, fie nu isi mai pot achita nici sumele catre furnizorii principali de materii prime si servicii", a declarat in comunicat Dragos Cabat, managing partner RisCo.

Citeste si:

El a aratat ca pentru acest an scaderea numarului de incidente de plata indica totusi o imbunatatire a conditiilor economice din Romania, precum si o diminuare in ultimul timp a incercarilor de frauda in relatiile comerciale. "Daca aceasta tendinta va continua in lunile urmatoare, putem considera imbunatatirea conditiilor de afaceri ca fiind una structurala, nu doar conjuncturala", a spus Cabat.

Incindentele majore inregistrate cu instrumentele de debit au scazut cu 38%, la 1,68 miliarde lei in perioada ianuarie-mai. In Bucuresti au fost refuzate la plata cele mai mari sume pentru instrumente de debit ale firmelor, de 905,61 milioane lei, urmat de judetele Braila (397,38 mil. lei) si Timis (217,71 mil. lei), la polul opus situandu-se Botosani (5,06 mil. lei), Covasna (3,75 mil. lei) si Ilfov (1,52 mil. lei).

Datele BNR arata ca in primele cinci luni au generat incidente de plata 15.717 titulari de cont persoane juridice, in scadere cu 29%, din care 10.590 sunt considerati ca reprezinta un risc pentru sistem, iar 782 de persoane se afla in interdictie bancara.