Banca are 25.000 de clienti IMM-uri, din care 2.700 sunt firme conduse sau detinute de femei. Majoritatea IMM-urilor din portofoliu au activitati in distributie si comert (17%), servicii (15%), medical & turism (13%), 67% dintre firme atragand finantari pentru investitii si 33% pentru capital de lucru, potrivit Mediafax.

"Femeile sunt mai prudente, firmele detinute sau conduse de acestea au luat 52% din imprumuturi pentru capital de lucru si 48% pentru investitii", a declarat joi intr-o conferinta de presa Ioana Maria Dumitru, director pentru IMM-uri in cadrul Garanti Bank. Volumul creditelor acordate IMM-urilor controlate de femei a crescut cu 41% in medie in ultimii patru ani, iar cel al depozitellor cu 48%.

Aceste companii au afaceri in comert (25%), domeniul medical si asistenta sociala (15%) sau comert si en-gross (10%). Valoarea medie a unui imprumut IMM este de 90.000 de euro, iar a celui pentru IMM-urile detinute de femei de 92.000 euro.

Citeste si:

Banca a semnat joi un acord de finantare cu IFC, membra a Bancii Mondiale, pentru 35 milioane euro. Suma este destinata finantarii IMM-urilor, iar din aceasta 20 de milioane euro vor fi orientata care creditarea firmelor controlate sau conduse de femei. In Romania sunt circa 410.000 de femei antrepenor, reprezentand peste 36% din totalul actionarilor firmelor locale, cele mai multe regasindu-se in judetele Iasi, Prahova, Arges si Constanta, iar cele mai putine in Ilfov si Brasov.

Numarul de IMM-uri la mia de locuitor se situeaza sub media europeana, fiind de 24 comparativ cu 41, Cehia si Portugalia inregistrand cea mai mare densitate, cu peste 80 de IMM-uri la mia de locuitori. "IMM-urile au in general doua mari probleme, se confrunta cu lipsa de lichiditate si au un nivel de indatorare foarte mare, astfel nu toate sunt eligibile pentru finantare", mai spus Dumitru. Garanti Bank face parte din grupul Garanti Romania, detinut de catre Turkyie Garanti Bankasi (TGB), o banca universala cu servicii in toate segmentele de business.