24 Iulie 2006

Din nou, randamente de 250% in piata de la Sibiu

Saptamana trecuta lichiditatea din piata la termen de la Sibiu s-a mentinut pe un trend ascendent, de la inceputul lunii fiind tranzactionate peste 300.000 contracte.

„In cele 15 sesiuni desfasurate a fost atins un nivel superior cu circa 50.000 contracte fata de cel din iunie, iulie anuntandu-se drept un candidat serios pentru cea mai prolifica luna pe piata derivatelor, a precizat presedintele bursei, Teodor Ancuta. Media de circa 21.300 contracte/zi consemnata de la inceputul lunii in curs a facut ca in fiecare sedinta, sa fie obtinut un volum egal cu intreaga luna iulie din 2005”.

„In a treia saptamana de la lansarea scadentelor la 9 si 12 luni, piata s-a bucurat de o lichiditatea deosebita, apropiindu-se de recordul de 30.000 contracte/zi inregistrat in luna mai, a observat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj. Comparativ cu perioada precendeta, castigatori au fost cei care au deschis pozitii de cumparare (long), ei putand inregistra in decurs de doar trei saptamani randamente de 250%. Am putea spune ca a fost o perioada mai putin fasta pentru cei care nu sperau intr-o revenire a cotatiilor, cel putin nu intr-un ritm atat de accelerat”.

Per ansamblu, cresterea lichiditatii in paralel cu ascensiunea constanta a numarului de pozitii deschise s-a datorat volatilitatii deosebite a pietei receptata si utilizata ca atare de speculatori.

Din perspectiva atractivitatii, SIF-urile s-au mentinut la turatie ridicata, o lichiditate buna fiind marcaa in acelasi timp de DETLV. Despre derivatele pe actiunile Bancii Transilvania, Coos considera ca „au evoluat ca si pana acum, fara miscari spectaculoase, randamentele pe sase luni ale arbitrajului mentinandu-se la nivele constante”.

In ceea ce priveste sectorul derivatelor petroliere atat RRC cat si SNP au fost lipsite de evenimente importante, ceea ce si-a pus amprenta atat asupra lichiditatii cat si a volumelor tranzactionate. „Totusi, luand in calcul RRC pe o perioada de circa 3 saptamani, s-a observat o apreciere destul de semnificativa a cotatiilor, cu volume in ascensiune”, a precizat Coos.




Citeste si