BCE acorda imprumuturi pe patru ani, cu o rata anuala a dobanzii de 0,15% bancilor din zona euro, cu scopul de a incuraja creditarea. Suma de 82,6 miliarde alocata de BCE in urma primei operatiuni de refinantare se situeaza cu mult sub nivelul de 150 de miliarde de euro estimat de analisti intervievati de Bloomberg.

"Este dezamagitor pentru BCE, care va intampina dificultati in atingerea tintelor stabilite. Se pare ca problema din acest moment in zona euro nu este lipsa lichiditatilor", a declarat Holger Schmieding, economist la Berenberg Bank din Londra, informeaza Mediafax.

BCE va initia opt operatiuni de refinantare pana in 2016, urmatoarea fiind anuntata pentru luna decembrie. In cadrul celor doua actiuni care se desfasoara in acest an, BCE pune la dispozitia creditorilor din zona euro 400 de miliarde de euro.

Citeste si:

Banco Popular Espanol, al patrulea mare grup bancar din Spania, a anuntat ca incearca sa obtina 2,85 de miliarde de euro in cadrul licitatiei care a avut loc joi. De cealalta parte, Banco Sabadell, a cincea mare banca spaniola, a afirmat ca nu va licita pentru fonduri in prima faza, dar ca va incerca sa obtina un credit de 5 miliarde de euro in decembrie.

Programul de imprumuturi prin care bancile primesc finantari mai ieftine pentru a suplimenta creditarea in economia reala face parte dintr-n pachet de masuri pentru stimularea economiei adoptat de BCE in luna iunie.