Bancile britanice vor fi cele mai afectate de votul britanicilor de iesire din Uniunea Europeana, profiturile lor nete urmand sa fie cu 10 miliarde de euro sub potential, potrivit unei note de marti a analistilor Goldman Sachs, conform News.ro

Cel mai putin vor fi afectate bancile din regiunea Benelux si tarile nordice.

”Anticipam o perspectiva mai slaba din cauza volumelor, marjelor si comisioanelor mai reduse, precum si riscuri mai mari de creditare. Anticipam totodata un nivel mai scazut al activitatilor pe pietele de capital, precum si al valorii activelor si al fluxurilor de active”, conform analistilor bancii de investitii.

Pietele financiare au inregistrat scaderi mari dupa referendumul britanic de joia trecuta, ceea ce i-a determinat pe analisti sa retrogradeze bancile europene. Investitorii au renuntat la lira sterlina si la actiuni, cumparand in schimb active sigure, intre care aur si obligatiuni germane.
In zona euro, cele mai afectate vor fi bancile germane, din cauza eficientei reduse a costurilor, considera analistii Goldman Sachs.
Indicele Bloomberg pentru banci europene si servicii financiare a urcat marti cu 3%, dupa ce pe parcursul celor doua sedinte precedente a scazut cu peste 20%.

In Marea Britanie, analistii Goldman Sachs au redus ratingul bancii Barclays de la cumpara la neutru, mentionand ”riscurile operationale sporite, din cauza problemei pasaportului”, sistemul care permite bancilor din statele UE sa isi serveasca clientii in toate statele membre.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock