Utku Ogrendil explicat la WALL STREET 360 principalele probleme din mediul rural din Romania in ceea ce priveste trazactiile cu cardul.

"Salariile mici sunt doar o parte a problemei. Parerea mea este ca in lipsa unei educatii financiare sustinute de o dezvoltare a domeniilor de activitate specifice mediului rural, situatia nu se va schimba. Inainte sa incepem sa folosim instrumente financiare noi, oamenii trebuie informati clar ce inseamna cardurile, platile pe card, comisioanele sau ATM-urile si care sunt beneficiile", arata Utku Ogrendil.

Potential exista, insa trebuie sa ne intrebam daca renteaza economic pentru banci.

Din cele 1151 de ATM-uri din mediul rural, reprezentand 10% din totalul ATM-urilor din Romania, 400 sunt instalate la sediile bancilor, iar restul la primarii. Cifrele arata ca doar una din 10 comune are instalat un ATM la primarie. In plus, in comunele care au mai putin de 5.000 de locuitori sunt instalate putine ATM-uri.

"Este nevoie de o dezvoltare strategica a infrastructurii. Potential exista, insa trebuie sa ne intrebam daca renteaza economic pentru banci sa instaleze ATM-uri in comune cu numar mic de locuitori", explica CEO-ul Provus.

Folosirea cardurilor in mediul rural din Romania: asemanare cu Turcia, in urma Poloniei

Romania este diferita fata de tari precum Polonia, unde cardurile se folosesc mai mult in mediul rural, in primul rand din cauza unei economii mai scazute, spune Utku Ogrendil. Acesta compara insa Romania cu Turcia din acest punct de vedere, unde mediul urban este foarte deschis la folosirea cardurilor, insa in mediul rural gradul de folosire este mai scazut.

Proiectul TV WALL-STREET 360, un format interactiv cu focus pe analiza de business. Saptamana 22-26 septembrie, dedicata inovatiei in banking si platilor cu cardul, este realizata in parteneriat cu procesatorul de tranzactii bancare Provus.